Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Hatalmas vihar és áradásszerű esőzés érte el Izraelt a hétvégén. A rendkívül csapadékszegény december után a meteorológiai szakemberek esélyt látnak arra, hogy az évek óta tartó száraz telek után idén elérheti, vagy akár 10-20%-kal meg is haladhatja a csapadékmennyiség a sokéves átlagot. Az előrejelzések szerint február átlagos, március pedig kifejezett esős hónap lesz. Ezzel együtt a Kineret-tó és a víztározók vízszintje továbbra is kritikusan alacsony. A számos tengervíz-sótalanító üzem miatt az ivóvízellátás továbbra sem kerül veszélybe, de a mezőgazdaság vízhiánnyal küzd. Az esőzés hatására megindult a patakok áradása is; a látványosság országosan 60 000 turistát vonzott, elsősorban Golán-fennsíkra és a Júdeai-sivatagba. A Hermon-hegyet 20-30 cm mély hótakaró borította be, és több ezer síelő látogatott el ország legészakabbi részére, hogy hódoljon szenvedélyének.

Áradás a Ceelim-pataknál

Lecsaptak a terroristákra

A hadsereg és a határrendészet alakulatai tűzharcot vívtak azokkal a terroristákkal, akik a múlt héten meggyilkolták Ráziel Sevách rabbit. A Dzseninben végrehajtott akció során két terroristát megöltek és többet letartóztattak. Két határrendész megsérült, egyikük könnyebben, a másikuk súlyosan, de nem életveszélyesen. A rajtaütésben a katonai műszaki alakulat buldózereit is bevetették, a terroristáknak búvóhelyet nyújtó házakat rombolták le a segítségükkel. A kiérkező egységeket a helyi lakosok kövekkel és molotov-koktélokkal dobálták, ellenük tömegoszlató eszközöket alkalmaztak. Az elfogott terroristák vallatása során kiderült, hogy a végzetes lövéseket leadó elkövető még nem került kézre, így az ellene folyó hajsza nem zárult le. Ávigdor Lieberman védelmi miniszter így kommentálta az eseményeket: “Az elmenekült terroristának tudnia kell, hogy napjai meg vannak számlálva és hamarosan elfogjuk. Tudunk mindent: kik voltak az elkövetők, kik segítették őket és kik működtek közre a támadás során. Az igazságszolgáltatás mindenkit utolér, és mindannyian megfizetnek tetteikért.”

A gyászhét letelte után Sevách rabbi szülei és nővére meglátogatták a kórházban ápolt határrendészeket, és köszönetüket fejezték ki számukra. “Amikor a dzsenini akcióról hallottam, egész éjjel azért imádkoztam, hogy a katonáinknak ne essen baja. Nem ér meg még egy áldozatot a tettesek elfogása. Istennek hála a sebesültek nincsenek életveszélyben. Nagyon büszke vagyok rájuk és az egész hadseregre.” – mondta Iláná, Ráziel rabbi édesanyja.

Bevetés Dzseninben

Rárontottak a legfőbb ügyészre a tüntetők

Radikálizálódtak az állami főügyész ellen tüntetők. Már hónapok óta heti rendszerességgel tartanak különböző baloldali mozgalmak demonstrációkat Ávicháj Mandelblit otthona közelében, mert úgy vélik, hogy a főügyész elfogult Netánjáhu irányába, és akadályozza a miniszterelnökkel kapcsolatba hozott ügyek kivizsgálását. A tüntetők egy csoportja szombat este betört a petách tikvai Nigunéj Chájim zsinagógába, ahol Mandelblit is imádkozott, majd szidalmazni és fenyegetni kezdték őt. A főügyészt egy testőr vitte ki az épületből. A randalírozók nemcsak megzavarták a szombat esti imát, hanem azt is megakadályozták, hogy Mandelblit elmondja a kádist két héttel ezelőtt elhunyt édesanyja emlékére. Juli Edelstein, a Kneszet szóvivője éles hangon ítélte el az incidenst: “Rárontani a főügyészre, miközben az édesanyja emlékére akar kádist mondani, túlmegy minden határon. Ez a barbár és agresszív támadás teljességgel elfogadhatatlan. Felszólítom a tüntetőket, hogy hagyjanak fel az efféle akciókkal, és mutassanak több érzékenységet és józanságot.” Reuvén Rivlin állemelnök a következőket nyilatkozta: “Sokkoltak a szombaton, Petách Tikvában történtek. Hogyan képesek megakadályozni egy gyászolót abban, hogy édesanyja emlékére elmondja a kádist? Megtaposták az emberi jogokat, a vallásszabadságot és az emberek közötti tisztességes viselkedés szabályait.” A demonstrálóktól még a baloldali Munkapárt elnöke, Jicchák Herzog is elhatárolódott: “Az izraeli demokrácia egyik alapkövének tartott véleménynyilvánítási szabadságnak is meg vannak a maga szabályai, melyeket tilos átlépni.” – jelentette ki.

A kormányt visszaélésekkel és korrupcióval vádoló tüntetéseken már többször fordult elő felháborodást kiváltó esemény: volt, amikor egy saját készítésű guillotinnal jelent meg az egyik résztvevő, aki ellen a rendőrség vizsgálatot kezdeményezett, de feltűnnek anticionista és Izrael-ellenes transzparensekkel vonulók is.

Mandelblit főügyész

Beduin nők csatlakoztak a mentőszervezethez

A magánadományokból működő ortodox mentőszervezet, a Hácálá 17 beduin mentőápolóval erősítette önkéntesekből álló csapatát Észak-Izraelben, a Gálil térségében. A frissen végzettek közül 13-an nők. “Az új munkatársak már nagyon várják, hogy képességeiket saját közösségükben kamatoztathassák. A női résztvevők különösen örültek, hogy olyan ismereteket szereztek, melyekkel mások életét tehetik jobbá.” – mondta Szamara  Allah, az arab nyelvű képzés vezetője. Eli Beer, a mentőszolgálat elnöke a nők különleges szerepét méltatta: “A beduin közösségekben a nők általában az otthonukban töltik a napot és a háztartásban dolgoznak, ha pedig munkát vállalnak, azt a településük határain belül teszik. Ha tehát a nap folyamán riasztás érkezik, ezek az önkéntesek azonnal a helyszínen tudnak teremni. Éppen ezekben az órákban szenvedünk hiányt a leginkább az önkéntesekből és éppen a központtól távol fekvő beduin falvakban a leghosszabb a várakozási idő riasztás esetén. Az új csapattagok jelentősen növelik az ellátás színvonalát a környékbeli arab és zsidó településeken egyaránt.”

Beduin önkéntesek

zsido.com