Az anya az álmában kapott üzenetet a fiától, aki baleset áldozata lett.

Húsz évvel ezelőtt történt az izraeli hadsereg egyik legnagyobb katasztrófája, melynek során két csapatszállító helikopter ütközött össze. A fedélzeteken utazó 73 katona mindegyike életét vesztette. A tragédia megrázta az izraeli társadalmat és sokak szerint szerepe volt abban, hogy 2000-ben az izraeli vezetés végül a dél-libanoni biztonsági zóna elhagyása mellett döntött. Egy hátborzongató mozzanatról azonban csak nemrég számolt be az egyik szerencsétlenül járt katona édesanyja, aki elmondása szerint “többé nem fél a haláltól”.

A baleset 1997 februárjában, egy viharos éjjelen történt Észak-Izrael felett. A két helikopter Libanonba tartott, hogy az ott állomásozó izraeli csapatoknak vigyen erősítést. A rossz látási viszonyok miatt azonban a két gép összeütközött, és lezuhant. Nem voltak túlélők.

A mentési munkálatok

A Hofman család az északi határon fekvő Metula városában élt, nem messze a tragédia helyszínétől. Miután a szülők hallottak a balesetről, rögtön megérezték, hogy fiuk, Elá, szintén a halottak között van, mert nem jelentkezett. Ez nem rá vallott, mert aggódó édesanyja miatt rendszeresen hazatelefonált, hogy megnyugtassa szüleit.

Sajnálatos módon a megérzés beigazolódott. Hamarosan egy katonai jármű kanyarodott a Hofman család háza elé, hogy közöljék a szörnyű hírt.

Az édesanya, Aliszia aznap éjjel álmot látott. Álmában fiát látta, egy új mobiltelefonnal a kezében. Elá elmondott egy telefonszámot, és azt kérte édesanyjától, hogy jegyezze le. Ébredése után Aliszia az álom minden részletére emlékezett. Leírta a telefonszámot egy papírra, de végül nem merte tárcsázni.

Harminc nappal később, miután letelt a gyászidő, úgy döntött, mégis felhívja az ismeretlen számot. A vonal másik végén egy női hang jelentkezett. Aliszia rögtön a tárgyra tért: “Sálom, a fiam a helikopter katasztrófa áldozata lett. Álmomban arra kért, hogy hívjam fel ezt a számot.” Egy ideig csend volt, majd a nő felkiáltott: “Ó, a kedvesem 1982-ban halt meg, szintén egy helikopterbalesetben!” A két nő ezután nem beszélt egymással.

12 évvel később találkoztak legközelebb, a televízió kettes csatornájának metulai stúdiójában. Aliszia mellett ott ült a titokzatos telefonszám birtokosa, Sifra Frankel, illetve egykori vőlegényének, Ávinak a nővére, Ráchel Jerusálmi is. Mindannyian elmesélték, hogy a furcsa telefonhívás milyen gondolatokat ébresztett bennük. “Hihetetlen, de talán Elá és Ávi találkoztak a túlvilágon. Amikor először hallottam a történtekről, úgy éreztem, mintha a testvérem visszatért volna hozzám, és kommunikált volna velem. Jó érzés volt…” – mondta Ráchel.

A baleset emlékműve

“Én azt éreztem, hogy azzal a telefonszámmal a fiam azt üzeni nekem: Anya, jól vagyok.” – mondta Aliszia. “Úgy hiszem, van folytatás, a halál nem a vég. Miután a külső burok leválik, a lélek megmarad. Ezt az üzenetet kaptam.” – tette hozzá, majd Sifrához fordult: “Amikor azt mondtad, hogy a vőlegényed is egy helikopterbalesetben halt meg, mindent megértettem. Ezzel Elá megmondta, hogy hol van, és téged választott, hogy átadja ezt az üzenetet nekem az álmomon keresztül. Már nem félek a haláltól. Persze még mindig félelmetes dolognak tűnik, de már sokkal kevésbé érzem annak, hiszen tudom, hogy az még nem a véget jelenti.”

Forrás: Arutz7