Orosz Angéla annak köszönheti az életet, hogy túl gyenge volt a síráshoz, így az édesanyja el tudta rejteni a barakkban. A 71 éves asszony az „auschwitzi könyvelő” ügyében tanúskodott.

A történelemtudomány két embert tart nyilván, aki a haláltáborban született és túlélte. A Montrealban élő Orosz Angéla az AFP hírügynökségnek azt mondta: fontos, hogy az utolsó túlélők megszóljanak ezekben az ügyekben.

Angéla szülei 1943-ban házasodtak össze, egy év múlva deportálták őket. Édesanyja már a szíve alatt hordta, amikor az auschwitzi rámpára léptek. Édesapja halt meg először, ésesanyja annyira alultáplált volt, hogy csak a 7 hónapban mutatkoztak rajta a terhesség jelei. Josef Mengele kísérleteket végzett rajta. Angéla két hónapos volt, amikor a tábor felszabadult, egy éves korában mindössze 3 kilogramm volt a súlya. Édesanyja is túlélte a tábort, ő volt az egyetlen, aki hitt abban, hogy gyermeke életben maradhat. Éveken kezelésekre volt szüksége, csontjai kezdetben nem voltak elég erősek a járáshoz, felnőttként 152 centiméter lett a magassága – olvasható israelnationalnews.com-on.

Orosz Angéla tavaly járt először a tábor területén születése óta, ahova elkísérte egyik lánya is. „Nehéz volt ott lenni, de meg kell mutatnunk, nekünk túlélőknek, hogy Hitler nem győzött, a zsidó emberek pedig erősek és erősek is maradnak” – mondja Angéla. Egy német ügyvéd kereste meg, hogy tegyen tanúvallomást a sajtóban auschwitzi könyvelőként elhíresült Oskar Gröning perében. Először nemet mondott, de amikor látta, hogy az egyik túlélő látványosan megbocsátott az SS-tisztnek a tárgyalóteremben, felháborodott. „Nem bocsáthatunk meg a 6 millió meggyilkolt nevében” – mondta Orosz Angéla és úgy döntött, mégis tanúskodik.

Gröninget tavaly 4 év börtönre ítélték, 300 ezer ember esetében látták bizonyítottnak a bűnrészességét. Angéla a szemébe mondhatta, hogy nem tud neki megbocsátani. Elfogadhatatlannak tartja az alacsonyabb beosztásokban szolgálók hivatkozását arra, hogy csak parancsokat követtek, hiszen mindent láttak, ami ott történik és így ők is részesei lettek a tömeggyilkosságnak.

Orosz Angéla aggódik amiatt, hogy a világ feledékeny, emiatt erősödhet újra az antiszemitizmus.

 

Kép: express.co.uk