Az elkövető egy japán terrorista volt, aki napjainkban Libanonban élvezi nyugdíjas éveit.

1972. május 30-án Kozo Okamoto két társával, Jaszujuki Jaszudával és Cujosi Okudairával 26 embert gyilkolt meg és 80-at sebesített meg a Ben-Gurion repülőtéren. A támadást a Japán Vörös Hadsereg nevű, szélsőbaloldali terrorszervezet nevében vitték véghez. Bíróság elé csak egy támadó állt, mert Jaszudét társai tévedésből agyonlőtték, Okudaira kezében pedig túl hamar robbant fel egy kézigránát. Kozo Okamotót az izraeli biztonsági erők sebesítették meg, majd fogták el menekülés közben.

A merénylők turistának álcázták magukat, majd a náluk lévő hegedűtokokból automata fegyvereket és kézigránátokat vettek elő és válogatás nélkül tüzelni kezdtek. 17 Puerto Rico-i zarándok, nyolc izraeli és egy kanadai állampolgár vesztette életét a merényletben. Az izraeli áldozatok között volt Áháron Kácir professzor, az Izraeli Tudományos Akadémia elnöke, a nem sokkal később államelnökké választott Efrájim Kácir bátyja.

A Japán Vörös Hadsereg a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) marxista terrorszervezettel együttműködve követe el az akciót. A japánokat Libanonban képezték ki a támadás előtt a PFLP terroristái és feltételezhetően Észak-Koreából kaptak anyagi támogatást.

A PFLP manapság a nyugati baloldal egyik kedvelt mozgalma, vezetői az Európa Parlamentben és különböző egyetemeken is tarthattak már beszédet. Az EU és a Norvég Alap több millió euróval támogatja a PFLP-hez köthető szervezeteket.

A tárgyaláson Okamoto bűnösnek vallotta magát, így halálbüntetés helyett életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Azt mondta, hogy személyesen semmi problémája sincs az izraeliekkel, de a “forradalom katonájaként teljesítenie kellett kötelességét”. Végül csupán 13 évet töltött rácsok mögött, mert egy fogolycsere keretében kiszabadult. Először Líbiába, majd Szíriába utazott, végül – “Izrael-ellenes tevékenysége elismeréseként” – Libanonban kapott menekültstátuszt. Libanonban a Japán Vörös hadsereg számos tagja élt, akiket egy okirat-hamisítási ügy miatt letartóztattak, majd kiutasítottak az országból. Okamoto a merényletben játszott aktív szerepe miatt Bejrútban maradhatott.

A terrorista jelenleg 73 éves, Japánban még mindig körözés alatt áll.

2017-ben a japán Mainicsi Simbun napilap készített vele interjút. Okamoto azt mondta, hogy sajnálatot érez az áldozatok iránt, de nem tartja terrorizmusnak, amit művelt. Szerinte pusztán fegyveres küzdelemben vett részt a PFLP-vel együttműködve. “Most is, akárcsak a múltban, a fegyveres küzdelem jelenti a legjobb propagandát” – jelentette ki.

A japán újságírók megkeresték Marwan Abdelalt, a PFLP libanoni csoportjának egykori vezetőjét is. Ő az “utolsó szamurájnak” nevezte Okamotót és megesküdött, hogy örökre Libanon védelmét fogja élvezni.

A merénylet nagy visszhangot váltott ki Izraelben és Japánban egyaránt, de az áldozatok magas száma miatt Puerto Rico-t rázta meg a legjobban, ahol május 30-át a repülőtéri mészárlás emléknapjává nyilvánították.

zsido.com

Forrás: JPost