A Shabbat Project névre hallgató programsorozatot idén harmadszorra rendezik meg világszerte a következő napokban. A résztvevők száma minden évben emelkedik.

Tavaly már közel egymillió ember csatlakozott 84 ország 919 városában. A szervezők idén még magasabb számokra számítanak. Eddig 57 új város jelentkezett, köztük a lengyelországi Lodz, a hollandiai Horrne, a brazíliai Alphaville és az Egyesült Államok-beli Hollywood. Magyarországi közösség egyelőre nem része a programnak, a legközelebbi résztvevő a bécsi hitközség.

A kezdeményezés célja, hogy „egyesítse a zsidókat, legyenek azok bármilyen irányzat hívei, vallásosak, hagyományőrzők vagy világiak, fiatalok vagy idősek, éljenek a világ bármely szegletében, hogy közösen tartsanak meg egy sábátot a zsidó törvényeknek megfelelően”.

A program idei mottója: „Shabbat can do that”, azaz „a sábát képes rá”.

A programot hirdető angol autóbusz
A programot hirdető angol autóbusz
„2014-ben és 2015-ben is tanúi lehettünk a sábát átformáló erejének. Egyének és közösségek éltek át nagyszerű dolgokat, melyekről korábban nem is gondolták volna, hogy lehetséges. Láttunk falakat leomlani, családtagokat egymásra találni, mély érzelmeket kialakulni, komoly barátságokat születni. Erre képes a sábát!” – mondta a program ötletgazdája, Warren Goldstein, Dél-Afrika főrabbija.

A szervezők célja, hogy a résztvevők száma idén meghaladja az egymilliót. „Egyre többen csatlakoznak, igazi világméretű közösségi mozgalommá váltunk” – tette hozzá.

A napokban lezajlott amerikai elnökválasztás keltette feszültségre utalva a rabbi elmondta: „Bár az amerikai társadalomban nagyon széles szakadék jött létre az elmúlt évben, annyi bizonyos, hogy a sábát keltette szent és békés hangulat jótékony hatással volt az egész világra, és segített egységbe kovácsolni a különböző kontinenseken élő zsidó közösségeket.”

Warren Goldstein főrabbi
Warren Goldstein főrabbi
Izraelben Tel-Aviv a program központja. Idén már 20 különböző helyen tartanak eseményeket a városban. A felújított régi kikötőben 500 nő süt majd bárcheszt, péntek este pedig 1500-an ülnek együtt asztalhoz a sábát tiszteletére. A nap végén zenés szombatbúcsúztatást tartanak. Tel-Avivban külön szervezet alakult a program lebonyolítására White City Shabbat NGO néven. Vezetője, Jay Shultz elmondta: „A program 30 zsinagógai közösséget és szervezetet hozott össze, és ez az, ami igazán különlegessé teszi a projektet.”

Nem mindenhol várnak ekkora tömeget. A mexikói Cancunban, ahol összesen 40 zsidó család él, ötven résztvevő megjelenésére számítanak. A világ többi közösségével összekapcsolt sábáton való részvétel az év egyik legfontosabb eseménye számukra. „Nálunk élnek olyan zsidók, akik még a jom kipurt sem tartják, de erre a szombatra még ők is eljönnek hozzánk. Minden évben várjuk ezt az eseményt. Szerintem minden ember örül, hogy valamilyen globális program része lehet. Ez az, ami különlegessé teszi ezt a napot” – mondta Yohana Alvarado, a projekt mexikói koordinátora.

Az Egyesült Királyságban arra számítanak, hogy az ország 269 000 zsidó lakosának nagy többsége részt vesz a közös sábáton. Ephraim Mirvis brit főrabbi a The Times napilap hasábjain mutatta be a programot, és arra kérte a munkaadókat, hogy ez alkalommal engedjék el korábban zsidó dolgozóikat, hogy felkészülhessenek a sábát fogadására. A szervezők londoni buszok oldalán helyeztek el hirdetéseket, és egy speciális festéssel ellátott emeletes busz is hirdeti az eseményt országszerte.

Bárcheszsütés Johannesburgban
Bárcheszsütés Johannesburgban
A programok már csütörtök este kezdetüket veszik. Amíg a nőket bárcheszsütésre invitálják, a férfiak egy Izraelből érkezett, neves rabbi előadásán vehetnek részt. „A közös szombattartás különleges lehetőséget teremt, hogy megéljük hitünket és ismerőseinket, családtagjainkat és barátainkat is bevonjuk ebbe a nagyszerű élménybe” – írta Mirvis főrabbi.

Forrás: JPost