Állandósult támadások

Míg a világ a párizsi támadásokkal volt elfoglalva, Izrael nap mint nap tovább küzdött az őt érő terror ellen. Az utakon, elsősorban Gus Ecionban és a Somronban rendszeres a kő- és gyújtóbomba dobálás, amelyek ezen a héten szerencsére csak anyagi kárt okoztak. Az új szabályozásnak köszönhetően a katonák éles lőszerrel lőhetnek az út menti terroristákra.

A hét legsúlyosabb merényletei csütörtökön történtek Tel-Avivban, ahol két halottja volt egy irodaház zsinagógájában elkövetett késeléses merényletnek, illetve Álon Svut mellett, ahol hárman vesztették életüket a fegyveres támadásban. Az egyik halálos áldozat, a 18 éves, amerikai állampolgárságú Ezra Schwartz koporsóját megindító menettel búcsúztatták ismerősei és barátai a Ben Gurion repülőtéren. Az izraeli biztonsági erők számos terroristát fogtak el Hevronban, ahonnan az elmúlt hetek merényleteinek elkövetői közül a legtöbben származtak.
A szombat esti Kirját Gát-i késelőt, aki négy embert sebesített meg, köztük egy 13 éves lányt, véres késsel a kezében fogták el egy magánház kertjében.

Elfogták az előző hét pénteki, otnieli merénylőt is, akit saját apja adott fel a házuk lerombolásától való félelmében. A terrorista apja később – valószínűleg a falubeliek megtorlásától való félelmében – cáfolta ezt a hírt, és kijelentette, hogy fiát hősként ünneplik. A félelme nem volt alaptalan, hiszen ezen a héten lerombolták annak a merénylőnek a házát, aki a nyáron gyilkolta meg Dániel Gonent. Mivel nagyobb tömeg verődött össze, hogy megakadályozzák a házrombolást, és többen fegyverrel támadtak a katonákra, a katonák kénytelenek voltak tűzzel válaszolni, és hármat közülük megöltek.

Vasárnap reggel egy arab nő támadt késsel járókelőkre Somronban. Gerson Meszika, a somroni önkormányzat korábbi vezetője autójával haladt éppen arra. Amikor megpillantotta a késsel civileket üldöző nőt, félrerántotta a kormányt és elütötte a támadót, akit aztán egy közelben tartózkodó civil és egy katona lelőtt. Az elkövető egy 16 éves lány volt, akit családja azóta hősként ünnepel. Nem sokkal ezután Kfár Ádumim közelében egy arab taxisofőr hajtott az autójával a buszmegállóban várakozó emberek közé, de senkit sem sikerült elütnie. A támadó ekkor kiugrott a kocsijából, és késsel rontott az embereknek. A merényletnek egy könnyű sérültje van, a késelőt egy fegyveres járókelő lőtte agyon.

1283277945
Cháredi katonák

Megússza komolyabb büntetés nélkül az a 11 éves fiú, aki a múlt héten követett el egy jeruzsálemi villamoson késeléses merényletet. Fiatal kora miatt nem kaphatott börtönbüntetést. Bár egyesek azt javasolják, hogy a büntethetőség korhatárát szállítsák le 12 évre, a rendőrség szerint ez a törvénymódosítás csak még fiatalabb gyerekeket ösztönözne merényletek elkövetésére.

Szójaolaj a rakétákba

A héten a Vaskupola rejtélyes körülmények között lépett működésbe. Az eset miatt teljes hírzárlat van, egyes feltételezések szerint fegyvertűzre reagált véletlenül, mások szerint feleslegesen lőtték ki az elhárító rakétát, és persze vannak olyanok, akik szerint a kormány el akarja titkolni az újabb, Gázából érkező rakétatámadást.
Közben egy Gázába tartó szállítmányt foglalt le a katonaság, mivel bebizonyosodott, hogy a szójaolaj feliratú tartályokban rakétákhoz való hajtóanyag található.

Bontás és építés

Többször is beszámoltunk már az Ájelet Hásáchár zsinagógáról, mely vitatott tulajdonjogú területen áll, ezért a Legfelsőbb Bíróság lerombolásra ítélte. Miután a hét elején megegyezésre jutottak a felek, mely szerint az épületet lebontják, és három hónapon belül újra felépítik egy közeli helyszínen, megkezdődtek a munkálatok. Először egy ideiglenes épületet húztak fel, melybe átköltöztették a zsinagóga bútorait és egyéb berendezési tárgyait.
A bontás ellen demonstráló, elsősorban fiatalkorú zsidók közül többeket őrizetbe vettek. A családjaik Ájelet Sáked igazságügy miniszter házánál tüntettek a hét második felében, és követelték, hogy lépjen közbe gyermekeik érdekében.

Kneszet

A Biztonsági Kabinet illegálisnak nyilvánította az izraeli arabok között népszerű, és a Hámász ideológiáját követő Iszlám Mozgalom északi szárnyát. Ők azok, akik muszlim férfiakat és nőket bérelnek fel, hogy a Templom-hegyen szóval és tettleg bántalmazzák a látogatókat, illetve dicsőítik a zsidók elleni merényletek elkövetőit és további támadásokat szorgalmaznak. A törvényen kívül helyezés a gyakorlatban annyit jelent, hogy arra, aki velük bármilyen kapcsolatban áll, börtönbüntetés várhat, és elveszítheti minden tulajdonát. Ennek megfelelően már számos, a csoportnak pénzt juttató nonprofit szervezet irodáját bezárták és a bankszámláikat befagyasztották. A Kneszet arab pártjai tiltakoztak a lépés miatt.

A Kneszet elfogadta a 2015-16-os költségvetést. Korábban Náftáli Bennett oktatási és Uri Áriel mezőgazdasági miniszter azzal fenyegették meg Netánjáhu miniszterelnököt, hogy ha nem oldja fel a de facto létező jeruzsálemi építkezési tilalmat, akkor nem szavazzák meg a költségvetést. A miniszterelnök ezután 1500 új lakás építésére adott engedélyt Jeruzsálem zsidó negyedeiben, így a költségvetést megszavazták a kormánytagok.

A Kneszet jóváhagyta öt új település felépítését a Negevben. Az egyiket a tavaly nyári háborúban meggyilkolt, négyéves Dániel Tragerman után Dánielnek fogják elnevezni.

bennett-and-ariel-flash-90
Náftáli Bennet és Uri Áriel

A Kneszet visszavonta a hevroni arabok izraeli munkavállalói engedélyét, miután bebizonyosodott, hogy Tel-Avivban az egyik merénylő legális munkavállalói engedéllyel Izraelben tartózkodó és zsidók közt dolgozó arab volt. Júdea és Somron területén nem adnak ki új engedélyeket, illetve a lejártakat nem újítják meg, hogy ezzel is csökkentsék a terrorfenyegetettséget.

A Kneszet visszavonta azt a tavalyi törvénymódosítást, mely szerint a sorozásra nem jelentkező ultraortodox fiatalok jogi szankciókkal büntethetők. A tapasztalat szerint egyre növekszik a hadseregben szolgáló háredi férfiak száma, és a Cáhál (hadsereg) igyekszik az ő igényeikhez is alkalmazkodni. A jogi lépésekkel való fenyegetettség Mose Jáálon hadügyminiszter szerint csak hátráltatná a bevonulási kedvet.

Szabadlábon

Jonathan Pollard, 30 éve fogva tartott izraeli kém pénteki szabadon bocsátását számos izraeli politikus köszöntötte, élükön Benjámin Netánjáhu. Bár jelen pillanatban szabadon bocsátásának szigorú feltételei miatt Pollard nem hagyhatja el az Egyesült Államokat, izraeli szakértők azt remélik, hogy sikerül őt és feleségét minél hamarabb Izraelbe hozni.

2EA337ED00000578-3326768-image-m-2_1448030379259
Jonathan Pollard a feleségével szabad emberként

Hozott is, meg nem is

Számos híradás foglalkozott Szijjártó Péter izraeli látogatásával, vegyes visszhanggal. Pozitív fogadtatásra talált a magyar külügyminiszter bejelentetése, miszerint a magyar kormány nem támogatja, hogy külön megjelöljék a Júdeában, Somronban és a Golán-fennsíkon zsidó tulajdonban lévő üzemekből származó termékeket. Az ezt követő napon azonban, nem sokkal a párizsi merényletek után, Ramallahba érkezett, és tisztelettel koszorúzta meg a modernkori terrorizmus egyik atyja, Jasszer Arafat sírját.

Több gyerek

A Statisztikai Hivatal idei jelentése szerint majdnem kiegyenlítődött a zsidó és az arab születésszám. Bár 3.17 gyerekkel még mindig az arabok vezetnek, a zsidóknál már 3.11-re növekedett az egy háztartásban átlagosan vállalt gyerekek száma.

Aukció

A héten, magát megnevezni nem kívánó magánszemély tulajdonából árverezték el Jeruzsálemben az Exodus hajó izraeli zászlaját. A kikiáltási ár 100 ezer dollár (29 millió Ft) volt. A vételárról nem közöltek adatokat.
Elárverezték emellett Einstein 1935-ös levelét, melyben a németországi helyzetet elemezte, illetve Ben Gurion, Izrael Állam első miniszterelnökének szeretőjéhez írott leveleit is.

Megszakítás