Bár az izraeliek továbbra is veszélyben érzik magukat, több szociális juttatást szeretnének – akár a hadsereg kárára is.

Az Izraeli Demokrácia Intézet havi rendszerességgel készít közvélemény-kutatást fontos izraeli közéleti témákról. A legfrissebb, július eleji felmérésből kiderül, hogy az izraeliek majdnem háromnegyede (inkább vagy teljes mértékben) úgy érzi, hazája komoly külső veszélynek van kitéve, és csak 17 százalék érzi a fenyegetettséget mérsékeltnek. Az arab lakosság körében 42-19 százalék az arány, viszont 38 százalék a válaszolni nem tudók vagy nem akarók aránya.

Egy olyan országban tehát, ahol a lakosság háromnegyede határozottan veszélyben érzi magát, azt gondolnánk, hogy rendkívül magas a hadsereg társadalmi támogatottsága, beleértve azt is, hogy az emberek tudják: a közpénzből sokat kell áldozni a védelmi kiadásokra.

Annyiban ez igaz is, hogy az izraeli hadsereg támogatottsága kiemelkedő. A felmérés során rákérdeztek, hogy a válaszadók a Kneszetben, a Legfelsőbb Bíróságban vagy a hadseregben bíznak-e leginkább. Míg a parlamentre 3,1 százalék, a bíróságra 22,7 százalék voksolt, az hadseregre 51,4 százalék. Jellemző, hogy az „egyikben sem” is tekintélyes szeletet hasított ki (12,8 százalék), az „egyformán mindegyikben” pedig csak 5,3 százalékot szerzett (a maradék a válaszmegtagadóké).

A piacgazdaság-pártiként elkönyvelt izraeli lakosság számára sem következik azonban ebből a bizalomból az áldozatvállalási készség. Ha a kérdést úgy teszik fel, hogy „egyetért-e azzal, hogy a jelen helyzetben Izraelnek át kellene csoportosítania védelmi kiadásainak egy részét jóléti kiadásokra, mint például egészségügyre?”, máris árnyaltabbak a vélemények: 21,9 százalék határozottan, 36,4 százalék mérsékelten egyetért, míg az egyet nem értők összesen csak 33,3 százalékot tesznek ki.

Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy politikai önbesorolásuk alapján hogyan változik az izraeliek körében annak támogatottsága, hogy a védelmi kiadásokból szociális célokra csoportosítson át pénzt a kormány.

 cikk

 

Forrás: Peace Index

Magyarországon talán furcsán hat, de ezek szerint még létezik olyan ország, ahol a jobb-bal felosztás nem teljesen értelmetlen.