A kémkedéssel hamisan megvádolt zsidó katonatiszt mellett egy holland holokauszt-túlélőnek is nyilvános emléket állítottak a közelmúltban.

Szobrot állítottak Alfred Dreyfus-nak a kelet-francia Mulhouse-ban. A férfi szülővárosában rendezett eseményt a zsidó katonatiszt egyik leszármazottjának kezdeményezésére szervezték meg, amin a  polgármester is megjelent – adta hírül az Arutz Sheva.

Alfred Dreyfus 1859-ben született. 1894-ben elítélték, miután minden alap nélkül megvádolták azzal, hogy Németországnak kémkedik. A zsidó származású tisztet megfosztották rendfokozatától, és egy dél-amerikai francia gyarmatra száműzték, ahol folyamatosan antiszemita támadások érték. 1906-ban felmentették Párizsban, többek között a híres francia író, Emil Zola tiltakozásának köszönhetően.

Amstelveen önkormányzata nemrég utcát nevezett el Jules Schelvis holokauszt túlélőről. A híres holland író összesen hét náci koncentrációs tábor szörnyűségeit élte túl és a sobibori haláltáborról 1993-ban megírt művéért az Amszterdami Egyetem díszdoktorává avatták 2008-ban.

zsido.com

 

Kép forrása: Arutz Sheva