Az embermentés egy eddig alig ismert fejezetéből

 

Múlt héten szerdán, szeptember 11-én nyílt meg Fekete László keramikus, szobrászművész különleges kiállítása a Székely Gábor Lakásgalériában.

A kiállítás anyagát a művész szülei, Barta Éva (1916–1994) és Fekete Nagy Béla (1905–1983) 1944-es embermentő tevékenysége ihlette.

Fekete Nagy Béla festő, grafikus volt, a Szentendrei Iskola és a Szocialista Művészcsoport egyik alapítója, ahol a későbbiekben megismerkedett a zsidó származású Barta Évával, aki a felesége lett. 1938-ban egy évig Párizsban éltek, és ott nyitottak egy kerámiastúdiót, majd hazaköltöztek, és Budán, a Henger utcában alapították újra műhelyüket. 1944 tavaszán, itt, a Henger utcában, néhány méterre a hírhedt Bem téri nyilas laktanyától Fekete Nagy Béla feleségével irathamisításba kezdett: keresztleveleket, születési anyakönyveket és még sok más hivatalosnak tűnő, életet menthető iratot készítettek. Egy szabó barátjuk, aki a nyilasoknak készített egyenruhákat, titokban több uniformist is juttatott nekik – azokba öltözve több tucat embert sikerült kihozni a pesti nagygettóból. Több embert saját lakásukban bújtattak. Egyes becslések szerint mintegy ezerkétszáz zsidó emberen segítettek, ezzel pedig az életüket mentették meg. 2012. október 12-én a jeruzsálemi Jad Vasem posztumusz a Világ Igazai díjával tűntette ki Fekete Nagy Bélát.

Fiuk, Fekete László 1949-ben született, az Iparművészetin végzett, mára pedig befutott, ismert képzőművész, akinek porcelán és kerámia szobrai megtalálhatók a legelőkelőbb New York-i galériáktól a japán magángyűjtők szalonjáig. A mostani kiállításán Fekete László a folyamatosan pengeélen táncoló szülei élet-halál törénetének a feldolgozására vállalkozott.

Az alkotásokban a zsidó és nem-zsidó témák keverednek a vészkorszakot oly nagyon átható feszültség és bizonytalanság ábrázolásával. A kiállított tárgyak mellett több, 1998-ban rögzített felvétel is meghallgatható, melyeken a Fekete Nagy házaspárról szóló történeteket ismerhetünk meg személyes tanúvallomásokból. A kiállítás az embermentés eddig még ismeretlen világába kalauzol, emlékeztet és emléket állít.

A kiállítás szeptember 29-ig látogatható. A lakásgaléria címe: 1136 Budapest, Hollán Ernő utca 46. II. emelet 21-es ajtó (21-es kapucsengő). Megtekintéséhez időpontegyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségek egyikén: telefonon a +3670/347-1696-os számon, vagy a laszfe@hotmail.com e-mail címen keresztül.