A pozsonyi kormány hamarosan kulturális képviseletet nyit az izraeli fővárosban, „egy folyamat első lépéseként’. A Kneszet elnöke „rendkívüli jelentőségű diplomáciai sikernek” nevezte a bejelentést.

Ezzel a lépéssel Szlovákia csatlakozott a Cseh Köztársasághoz és Bulgáriához, mely országok szintén magasabb szintre emelik diplomáciai jelenlétüket Jeruzsálemben. Az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése után elindult folyamatban különleges szerepet játszanak ezen államok, hiszen az Európai Unió tagjaként a hivatalos, brüsszeli állásponttal ellenkező lépésre szánták el magukat. Sokan hasonló bejelentést vártak Orbán Viktortól, aki  a múlt héten Izraelbe látogatott.

„Egészen bizonyos vagyok benne, hogy ezt a lépést számos további követi majd” – mondta Martin Glváč, a pozsonyi parlament képviselője, aki a Szlovák Nemzeti Tanács keretein belül működő Szlovák-Izraeli Baráti Társaság elnöke is.

Glváč bejelentését a Knesztben tette, ahol az egykori Csehszlovákia megalapításának 100. és Izrael megalapításának 70. évfordulójáról emlékeztek meg egy ünnepi ülés során, ahol jelen volt Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke és Milan Stech, a cseh szenátus elnöke.

A kulturális képviselet megnyitásáról Peter Pellegrini, szlovák miniszterelnök döntött, miután Joel Edelstein, a Kneszet elnöke felkérte, hogy kövesse a Cseh Köztársaság példáját, mely tiszteletbeli konzulátust nyitott Jeruzsálemben.

„Rendkívüli jelentőségű diplomáciai siker ez és igen kellemes meglepetés mindannyiunk számára. Biztos vagyok benne, hogy az ide költöző diplomáciai testületek számának gyarapodásával mindenki számára világossá válik, hogy Jeruzsálem Izrael örök fővárosa” – mondta Edelstein.

A szlovák Külügyminisztérium ezzel együtt nem utalt arra, hogy változott volna az álláspontjuk a város jogállásával kapcsolatban, és a képviselet megnyitásának időpontját sem közölték.

Idén májusban Csehország tiszteletbeli konzulátust nyitott Jeruzsálemben. Korábban 2016-ig működött ilyen képviselet a fővárosban, de az előző konzul halálát követően két évig senkit sem neveztek ki e pozícióra. A cseh államelnök, Milos Zeman egyenesen a nagykövetség átköltöztetését javasolta, azonban a Külügyminisztérium nem akart eltérni az uniós irányvonaltól.

A közelmúltban Boyko Borisov bolgár miniszterelnök szintén tiszteletbeli konzulátus megnyitását helyezte kilátásba, de a nagykövetség áthelyezését egy átfogó izraeli-palesztin békemegállapodáshoz kötötte.

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás