Egy fegyveres támadásokkal és antiszemita incidensekkel teli hét után a brooklyni zsidók egy kicsit hozzájárultak a világ meggyógyításához. Egy, Bronxban élő fekete férfi elveszett pénztárcája miatt érzett keserűsége örömre változott, amikor a becsületes megtalálótól, egy haszid zsidó család fejétől átvette az 1400 dollárral (520 ezer Ft) kibélelt erszényét – írja a Jerusalem Post.

A haszid család éppen a Governors-szigeten kirándult, amikor a gyerekek egy pénztárcára bukkantak. Mivel a benne levő iratokból csak a tulajdonos neve derült ki, lakcíme, telefonszáma azonban nem, az apa felvette a kapcsolatot a választókörzetének képviselőjével, Simcha Eichensteinnel, aki felkutatta a tulajdonost. Ezután a becsületes megtaláló elutazott Bronxba és személyesen adta át a tárcát a tulajdonosnak, Christopher Collinsnak.

A zsidó férfi két tórai parancsolatot teljesített tettével:

„Ne lásd testvéred ökrét vagy bárányát eltévedve és elfordulnál tőlük; vidd azokat vissza testvérednek … Így tégy szamarával, így tégy ruhájával és így tégy testvéred minden elveszett dolgával, amely elveszik tőle és te megtalálod, nem szabad elfordulnod tőle”

– áll Mózes ötödik könyvében (22:1, 3). Ez elvileg csak egy másik zsidó elveszett tárgyaira vonatkozik, de a békés együttélés fenntartása miatt a rabbik minden emberre kiterjesztették az előírást.

„Nagyon hálás vagyok ezért a gesztusért. Jó érzés tudni, hogy vannak olyan emberek, akik számára fontos volt, hogy megtaláljanak és elhozzák a pénztárcámat”

– mondta Collins.

Eichenstein szintén örömét fejezte ki az ügy kapcsán.

„A sok antiszemita eset után jó egy ilyen szép történettel foglalkozni. Ezek az emberek nem sokban hasonlítanak egymásra, azon kívül, hogy mindketten New Yorkban élnek, de mégis értékes számukra a másik. Fontos, hogy számíthassunk egymásra. Ha csak egyvalaki tanúja volt ennek a történetnek és látja, hogy e két közösség tagjai milyen emberséggel bánnak egymással, már sokat léptünk előre. Ez a két ember korábban sohasem találkozott és lehet, hogy többet nem is fognak, de példát mutattak arra vonatkozólag, hogy miként kell viszonyulnunk egymáshoz”

– mondta a képviselő, utalva a fekete közösségből kiinduló zsidóellenes incidensek nagy számára, illetve a Buffalóban történt, feketéket célzó, rasszista merényletre, melynek elkövetője egyszerre gyűlölte a színesbőrűeket és a zsidókat.

Eichenstein azért verte nagy dobra az estet, mert „különös öltözetük miatt sokan ferde szemmel tekintenek a haszdiokra”. A képviselő a flatbushi zsidó szervezetek által tartott munkareggelin találkozott a Dél-Bronxot képviselő Ritchie Torres-szel, hogy a fekete és a zsidó lakosság közötti feszültségről tárgyaljon. „A rasszizmus elleni küzdelem nem válhat a fekete közösség magányos harcává, ahogy az antiszemitizmus elleni harc sem lehet kizárólag a zsidók felelőssége” – mondta Torres.

Fotó: Allef Vinicius on Unsplash