Korabeli szövegekből és zenékből állt össze az előadás, ami megmutatja, hogyan tud magával ragadni egy egész társadalmat a gyűlölet.

A szövegkönyv valóságos személyek cikkein, naplóin, emlékiratain és beszédein alapul. Nem utolsósorban felhasználják Emile Zola írását, ami mások hazugságait leplezi le. A BAM Fisher kulturális központ előadásában rangos színészek játszanak, köztük a Tony-díjas Max von Essen – olvasható a forward.com cikkében.

Az előadás arra világít rá, hogy a zsidó származású katonatiszt elleni pert elsősorban a párizsi sajtó „fűtötte”. Az antiszemita hullám viharos gyorsasággal söpört végig az egész francia társadalmon, amelyik megkérdőjelezte zsidó honfitársaik lojalitását az országhoz.

Az író Eve Wolf szerint a Dreyfus-ügy az igazságtalanság szimbóluma, azok az erők, amik akkor megmozdultak, a mostani francia társadalomban is megvannak, de nem csak ott. Fontos üzenet az is, hogy voltak olyanok, akik saját életük kockáztatásával küzdöttek az igazságért – teszi hozzá a szerző.

Alfred Dreyfus kapitányt kémkedéssel gyanúsították, hadbíróság elé állították, amely hamis vád alapján 1894. december 22-én hazaárulásért lefokozta és száműzte. A vádhatóság nem volt képes cáfolhatatlan bizonyítékokkal előállni, ennek ellenére egy ideig senki sem kételkedett Dreyfus bűnösségében. A sajtóban kampány folyt a „németekkel szövetséges zsidóság” ellen. 1906-ban rehabilitálták a tisztet, ennek ellenére a mai napig rongálnak meg szélsőjobboldali aktivisták Dreyfushoz köthető emlékhelyeket.

Kép: theaterpizzazz.com

 

 

 

Megszakítás