Iránból Izraelbe vándorolt zsidók tartottak demonstrációt a jeruzsálemi óvárosban, a Siratófal közelében.

Az iráni és izraeli zászlókkal érkezett résztvevők az iszlamista rezsim ellen tüntető irániak mellett foglaltak állást. A heves esőzés sem zavarta a demonstrálókat, akik “Szabad Iránt” és “Segítsetek Iránnak” feliratú, perzsa és angol nyelvű transzparenseket tartottak.

A tüntetés egyik szervezője, a 35 éves Ráni Ámráni 16 éves korában érkezett szüleivel Izraelbe, és Jeruzsálemben telepedtek le. “Felhívjuk az Iránból érkezett izraelieket és az egész izraeli társadalmat, hogy támogassák az iráni nép szabadságvágyát. Lehet, hogy elhagytuk Iránt, de Irán még mindig a szívünkben él. Aki valaha Iránban élt, mindig érezni fogja a kötődést.” – mondta Ámráni. Hozzátette azt is, hogy a teheráni rezsim gaztettei miatt nem szabad az egész országot rossz színben látni. “Irán gyönyörű ország, nagyszerű emberekkel. Amit a médiában látunk, az csak a rezsim. Az iráni emberek nem gyűlölik Izraelt. A perzsák mindig jó viszonyban voltak a zsidókkal a történelem során. A mostani események is azt bizonyítják, hogy a kormány nem képviseli a népet, és az embereknek elegük van a rezsimből. Irán gazdag ország, de a javakból csak a vezetők részesülnek, az emberek pedig szegények maradnak.” – tette hozzá.

Pinchász, egy másik tüntető így foglalta össze véleményét: “Azt akarjuk, hogy a világ vezetői, Netánjáhu és Trump, fejezzék ki támogatásukat. Ez az első lépés. Fontos, hogy az irániak ne féljenek, és érezzék a világ támogatását. A forradalomnak ez alkalommal győznie kell.”

Az iráni városokban már egy hete heves tüntetések zajlanak, elsősorban a gazdasági helyzet és a kormányzati korrupció miatt. Sok helyen Rouhani elnök és Khameini ajatollah halálát követelték. A rendfenntartókkal való összecsapásoknak már több tíz áldozata van, és százakat tartóztattak le. Az iráni vezetés természetesen elsősorban Izraelt vádolja a tiltakozási hullám kirobbantásával. Netánjáhu miniszterelnök határozottan visszautasította a vádakat, de szimpátiáját fejezte ki a diktatúra elleni demonstrációkkal. Egyben elítélte az Európai Uniót, amiért az támogatás helyett csendben figyeli csupán az eseményeket. “Bátor irániak özönlik el az utcákat. Azokat az alapvető szabadságjogokat követelik, melyeket évtizedek óta megtagadnak tőlük. Irán kegyetlen diktátorai dollár tízmilliárdokat költenek arra, hogy a gyűlöletet terjesszék.” – mondta Netánjáhu.

Donald Trump szokásos Twitter üzenetében kommentálta az eseményeket: “Irán egyre rosszabb helyzetbe kerül, az Obama-kormánnyal kötött botrányos megállapodása ellenére. Irán nagyszerű népe régóta elnyomásban él. Éhesek és szabadságot követelnek. Az emberi jogokkal együtt Irán vagyonát is elorozzák. Itt az idő a változtatásra!”

Dov Kalmanovich, Jeruzsálem alpolgármestere üdvözölte az izraeli szimpátiatüntetést. “Szolidárisnak kell lennünk az iszlamista és terrorista rezsim ellen tüntető iráni néppel. Várjuk a napot, amikor országaink között ismét jó kapcsolat lesz.”

AZ 1979-es iszlám forradalom előtt Izrael és Irán viszonya kifejezetten baráti volt. Irán volt a második iszlám ország – Törökország után – , mely elismerte a zsidó államot. Rendkívül pezsgő gazdasági és katonai kapcsolat volt a két ország között. Az iráni kőolajat az Éjlát-Áskelon vezetéken keresztül juttatták el az európai piacokra, és az izraeli kőolajszükésgletet is Irán elégítette ki. Az iráni rakétaprogramot izraeli szakemberek segítették. Teheránban izraeli nagykövetség működött és az El-Al légitársaság közvetlen járatot üzemeltetett Tel-Aviv és Teherán között. Az ajatollahok forradalmával mindennek egy csapásra vége szakadt.

zsido.com

Forrás: Ynet