A külgazdasági és külügyminiszter erről az Európai Unió Külügyek Tanácsának hétfői online üléséről beszámoló videójában beszélt, amit a Facebook-oldalán tett közzé.

A magyar külügyminiszter a beszámolójában elmondta, hogy a külügyek tanácsának ülésén fontos téma volt a közel-keleti béketerv.

Az unión belül ebben nincs egységes álláspont. Magyarország Izraelt stratégiai szövetségesnek és barátnak tekinti, és ennek megfelelően alakítja ki Izrael-politikáját – mondta Szijjártó Péter,  példaként említve, hogy Magyarország ellenzi a nemzetközi szervezetek részéről sokszor megnyilvánuló “egyoldalú, kiegyensúlyozatlan és sok esetben tisztességtelen” megközelítést Izraellel szemben.

Azt mondta, Magyarország ezért rendszeres meg is vétóz nemzetközi szervezetekben olyan határozatokat vagy nyilatkozatokat, amelyek alaptalan és igaztalan kritikákat fogalmaznak meg Izraellel szemben. Szijjártó Péter kiemelte: nagyon fontos a közel-keleti békefolyamat sikeressége, hiszen a Közel-Kelet biztonsági helyzete, stabilitása jelentősen befolyásolja az európai biztonsági helyzetet.

A miniszter hangsúlyozta: éppen ezért Magyarország érdeke, hogy a Közel-Keleten béke és stabilitás legyen, és ehhez az izraeli kormánnyal partnerségre és béketervre van szükség.

A Jared Kushner, az amerikai elnök fehér házi tanácsadója által néhány hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozott béketerv jó és reményteli alapot ad arra, hogy a közel-keleti szereplők között végre valós tárgyalások induljanak a békefolyamatról – mondta Szijjártó Péter.

MTI/zsido.com