Tévét hó 5. (idén január 3.) különleges nap a lubavicsi haszidok naptárában. 1987-ben ezen a napon ítélte oda az Egyesült Államok szövetségi bírósága az un. Schneerson könyvtárat teljes egészében a mozgalmat képviselő Agudas Chassidei Chabad nevű szervezetnek arra hivatkozva, hogy az nem az egyes rebbék, hanem a haszid közösség tulajdona.

A perre azért került sor, mert a 6. rebbe, Joszéf Jichák Schneerson rabbi egyetlen unokája magával vitte nagyapja gyűjteményének néhány felbecsülhetetlen értékű darabját, mint saját örökségét. A közösség, és az akkori rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi azonban vitatták, hogy az az ő öröksége lenne.

A per kulcsmondata a 6. rebbe lányának, és a 7. rebbe feleségének Chaya Mushka rebbecennek a vallomásában hangzott el: „A könyvek, akárcsak az apám, a haszidokhoz tartoznak.” A Rebbe a győzelmet az egész zsidóság sikerének tartotta, és arra kérte követőit: tartsanak könyvvásárokat ezen a napon, hogy mindenki megtölthesse otthonát szent könyvekkel.

Ennek szellemében webshopunkban (http://judaicashop.hu/ ) és a Károly krt. 20. szám alatti boltunkban ezen a napon nagy kedvezménnyel vásárolhat könyveket. Köztük a most megjelent, javított kiadású Sámuel imája című imakönyv is az öné lehet!