A párt képviselője szerint a körülmetélés gyermekbántalmazásnak számít.

A Szocialista Bal Pártnak 7 képviselője van a 169 fős norvég törvényhozásban, tehát a kezdeményezésből valószínűleg nem lesz jogszabály. Még sem lehet legyinteni a javaslatra, hiszen a párt volt már tagja kormánykoalíciónak. A legutóbbi választáson ugyanakkor nagyon rosszul szerepeltek, éppen átlépték a bejutási küszöböt.

A témában a párton belül nincs egységes álláspont, a szervezet titkára Kari Elizabeth Kaski a hétvégi ülésükön támogatni fogja, hogy álljanak bele az ügybe, más vezetők viszont nem értenek ezzel egyet. A kissebség szemszögéből ez ugyanis mélységesen nyugtalanító – mondta a javaslatot ellenző Audun Lysbakken – olvasható a jta.org cikkében

A párt 15 évben határozná meg a nem orvosi jellegű körülmetélés alsó korhatárát és beleegyezéshez kötnék. A zsidó fiúkon hagyományosan 8 napos korban végzik el a szertartást. A párton belüli vita nem egyedülálló: a baloldali pártok Európában gyakran küzdenek azzal, hogy egyensúlyt teremtsenek a kissebségi jogok védelmével és a szekuláris társadalommal kapcsolatos elveik között. A körülmetélés tiltása – ami a muzulmánokra is vonatkozna – gyakran téma a jobbközép és szélsőjobboldali populista pártoknál is.

 

Kép: timesofisrael.com