Egyes civilszervezetek nem hajlandók segíteni a megkínzott palesztinoknak, ha kiderül, hogy a Palesztin Hatóság emberei a tettesek.

Júliusban egy jeruzsálemi bíróság úgy döntött, hogy a Palesztin Hatóság által a zsidó állammal való kollaborálással megvádolt, és ezért megkínzott és bebörtönzött arabok pert indíthatnak, és kártérítést követelhetnek az elszenvedett sérelmeikért.

A sértetteket képviselő ügyvédek azonban furcsa problémával találtak szemben magukat: akármelyik jogvédő civil szervezethez fordultak, mindig elutasították őket. “Egy szervezet sem volt hajlandó segíteni. Azt mondták, hogy csak olyan ügyekben segítenek, ahol Izrael ellen indul eljárás.” – mondta az egyik ügyvéd. Abban sem segítettek, hogy orvosi szakvéleményhez jussanak a sértettek, pedig ez kulcsfontosságú lenne a kínzások bebizonyításához. “Olyan emberekről van szó, akik maradandó sérüléseket szenvedtek, legyenek azok szervi, pszichiátriai vagy urológiai természetűek.”-  tette hozzá.

A palesztin területeken működő civil szervezeteket gyakran éri az a kritika, hogy egyoldalúan ítélik meg a konfliktust, és gyakran együttműködnek terrorszervezetekkel, vagy a lakosságot terrorizáló hatóságokkal. Erre példa Ezra Nawi esete, aki magát zsidó ingatlanvásárlónak kiadva szedett rá arabokat, hogy adják el a házukat neki. Amint ráálltak az üzletre, Nawi feladta őket a Palesztin Hatóságnak, ahol megkínozták és több esetben megölték őket. A “békepárti” Becelem szervezetnek dolgozó férfit az izraeli rendőrség letartóztatta, amikor az ország elhagyására készült. Kiderült, hogy Nawi a Hámász támogatói közé tartozott, illetve korábban már letartóztatták egy 15 éves arab fiú megerőszakolásáért. Elfogása után több baloldali sajtóorgánum – a Háárec és a Guardian – kampányt indított szabadlábra helyezése érdekében.

Az utóbbi időben Izrael kritikusabban szemléli ezen “jogvédő” szervezetek működését, némelyikük külföldi vezetőinek meg is tiltották a belépést az országba, többüket már a repülőtérről visszafordították. Ezen kívül Izrael felvilágosító kampányba kezdett a szervezeteket szponzoráló európai országok körében, felfedve támogatottjaik valódi tevékenységét. Ennek hatására már több állam – Dánia, Norvégia, Svájc – befagyasztotta a kifizetéseket, és tüzetes vizsgálatnak vetik alá az eddig átutalt összegek felhasználását.

Forrás: Arutz7