Engedélyt kért a Fülöp-szigetek illetékes hatósága, hogy használhassák Szaúd-Arábia légterét az országban működő légitársaságok, amikor Izraelbe repülnek.

A Philippines Airlines elnöke Jaime Bautista a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy fél éven belül közvetlen járatot szeretnének indítani a Ben Gurion repülőtérre, de ehhez szükség lenne a szaúdiak közreműködésére is. Az elnök közölte azt is, hogy a polgári repülést felügyelő hivatal még októberben elküldte a levelet a szaúdi hatóságoknak – írja a timesofisrael.com. A közvetlen járat a kereskedelmi és turisztikai kapcsolatokat javítaná.  Ezt az engedélyt eddig csak az Air India kapta meg.

Az izraeli El Al légitársaság – amelyik nem repülhet be a szaúdi légtérbe – már az indiai konkurenciájának tett engedmény miatt is tiltakozott a saját minisztériumánál és bírósághoz fordult, azzal az indokkal, hogy ez tisztességtelen versenyelőnyt jelent. Ám az Air India első járatát, ami Szaúd-Arábia felől érkezett, az izraeli miniszterelnök is üdvözölte és történelminek nevezte. Az utóbbi időben egyre több gesztust tesz egymás irányába Izrael és Szaúd-Arábia.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com