Faisal bin Farhan herceg, szaúdi külügyminiszter szerint „hatalmas hasznot hozna” a régió számára a Szaúd-Arábia és Izrael közti viszonyok normalizációja. Hozzátette azonban, hogy a normalizációs folyamat az Izrael és a Palesztin Autonómia közti békefolyamat alakulásának függvényében haladhat előre.

A nemrégiben leváltott Donald Trump amerikai elnök aktív részvételével tető alá hozott Ábrahám Egyezmény értelmében négy arab ország – az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein, Marokkó és Szudán egyezett bele abba, hogy normalizálja a kapcsolatait a zsidó állammal. A várakozások szerint más arab államok is csatlakoznak majd hozzájuk. Szaúd-Arábia azonban most az izraeli-palesztin kapcsolatok alakulásától tette függővé a normalizációt: „Úgy vélem, ha Izrael státuszát normalizálnánk, az az egész régióra nézve hatalmas haszonnal járna. Mind gazdaságilag, mind pedig társadalmi, valamint biztonsági szempontból óriási segítséget jelentene.” – mondta a királyság külügyminisztere. Ezt a véleményt más szaúdi hivatalnokok is osztják. Korábban nem egyszer hangzott ugyanis el több tisztségviselő részéről, hogy bár az ország támogatja a kapcsolatok teljes normalizálását, erre csak akkor lát lehetőséget, ha Izrael olyan békeszerződést köt a Palesztin Hatósággal, melynek eredményeként létrejöhet egy Palesztin állam.

Benjámin Netánjáhu izraeli miniszterelnök és Mohamed bin Szálmán szaúdi koronaherceg a beszámolók szerint még novemberben tartott titkos megbeszélést, melyen a két ország közti kapcsolatok normalizálásáról tárgyaltak. A későbbi híradások arról számoltak be, hogy a koronaherceg, elsősorban az amerikai elnökválasztás eredménye miatt, visszalépett. Rijád cáfolta, hogy bármilyen megbeszélésre sor került volna a zsidó állam miniszterelnökével.

zsido.com

Forrás: Arutz7