A rendőrség szerint szándékos gyújtogatás okozta a héten leégett ortodox zsinagóga pusztulását. A 36 éves feltételezett elkövető hétfőn áll bíróság elé.

A minnesotai Duluthban lévő Adas Israel zsinagóga a város egyetlen ortodox közösségének adott otthont. Egészen múlthét hétfőig, amikor hatalmas lángok martalékává vált. A tűzben sok egyéb kegytárgy mellett a közösség 14 tóratekercséből 6 megsemmisült.

A The Jerusalem Post szerint már gyanúsított is van az ügyben, Matthew James Amiotot a hatóságok szándékos gyújtogatással vádolják, tettéért hétfőn felel majd a duluthi bíróságon.

A város ortodox zsidó lakosai főleg Oroszországból, Litvániából és Magyarországról vándoroltak ki a XIX. század végén.

Az első duluthi zsidó házaspár Silberstein Bernard és Nettie volt, ők Magyarországról érkeztek 1871-ben.

A zsidók 1890-ben alapítottak hitközséget, majd 1901-ben rakták le az impozáns zsinagóga alapjait.

A zsinagógának ma 75 aktív tagja van, és naponta tartottak istentiszteleteket. Bár az épület szinte teljesen megsemmisült, a pinceszinten tárolt nyolc tóratekercs sértetlenül vészelte át a tragédiát. A tóraszekrényben tartott hat tekercs, számtalan imakönyv és kegytárgy azonban a tűz martaléka lett.

„Olyan, mintha egy családtagunkat veszítettük volna el. Nem tudjuk, mihez fogjunk. Nincsenek szavaink” – mondta David Sher, az Adas Israel vezetőségének tagja, aki születése óta ebbe a zsinagógába járt.

„A romok között kerestem néhai apám táleszát, amit én is használtam. A tűzoltóság egyik embere segített, és kihozta a romok közül. Nagyon megható volt, majdnem sírni kezdtem” – mondta a közösség egy másik tagja – idézte fel a zsido.com a szomorú esetet.

A közeli Temple Israel reform zsinagóga elnöke azonnal felkereste a szerencsétlenül járt intézmény vezetőségét, és felajánlotta, hogy náluk tartsák meg a közelgő nagyünnepeket. A környékbeli közösségeket összefogó St. Paul-i Zsidó Szövetség gyűjtést indított az Adas Israel zsinagóga javára.

 

Forrás: neokohn.hu