Becslések szerint az év végéig minden eddiginél több brazil zsidó telepedhet le Izraelben.

700-nál is több lehet azoknak a száma, akik 2016-ban Brazíliából Izraelbe emigrálnak – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency. Ez a háromszorosa a megszokott 200 fős éves átlagnak, még a 45 éves rekord is megdőlni látszik a Jewish Agency becslései alapján.

A zsidó szervezet elnöke, Natan Sharansky nemrég személyesen is a dél-amerikai országba látogatott, ahol a médiának adott nyilatkozatában hangsúlyozta: „A brazil zsidó közösség egy kedves szívű, cionista közösség, amely szoros kapcsolatot ápol Izraellel”.

Továbbá hozzátette: „Izrael megalapítása óta 15 000-nél is több zsidó költözött Brazíliából Izraelbe, hozzájárulva a zsidó állam nemzeti karakteréhez és erejéhez”. Sharansky várhatóan több alijázásra készülődő zsidó csoporttal is találkozik a napokban, és a közösség fiatal aktivistáival is közös programokon fog részt venni.

A Brazíliából Izraelbe emigrálók száma folyamatosan nőtt az elmúlt években. Míg 2014-ben csak 280-an érkeztek az országba, 2015-ben már közel kétszer annyian, 496 fő telepedett le a közel-keleti államban.

zsido.com

Kép forrása: JTA