Hétfőn reggel történelmi jelentőségű megállapodást írtak alá izraeli és egyesült arab emírségekbeli üzletemberek, hogy ezentúl kétirányú üzleteket bonyolíthatnak le egymás között, méghozzá olyan termékekkel, amelyek Szamáriából származnak.

A most aláírt szerződés annak a múlt hónapban megtartott találkozónak a gyümölcse, amelyen Yossi Dagan, a szamáriai regionális tanács vezetője ült tárgyalóasztalhoz az Egyesült Arab Emírségek egyik legelismertebb csoportjának, a FAM Holding vezetőjével, dr. Faisal Ali Mousával. Az üzleti megbeszélésen előkészítették a regionális gazdaság és ipar fejlesztésének és megerősítésének stratégiai lépéseit, most hétfőn reggel pedig aláírták a megbeszélteket.

A megállapodás részeként az észak-szamáriai Paradaise Honey és a rechelimi Tura Winery termelői fogják Izrael Állam fő exportáruit, bort, olívaolajat, mézet és tahinit biztosítani a Perzsa-öböl menti államnak.

A szerződés létrejötte azért is jelentős, mert a Bahreini Királyság, mely nemrégiben alakított ki rendezett kapcsolatot Izraellel, bejelentette, hogy az ENSZ határozataival összhangban, továbbra sem fognak importálni olyan izraeli termékeket, melyeket Szamária és Júdea történelmi területeken állítottak elő. Ugyanezekkel a területekkel kapcsolatban egyébként az Európai Unió azt írja elő, hogy az onnan származó termékeket „megszállt terület” felirattal kell ellátni.

Az izraeli üzletemberekből álló delegációt most is Yossi Dagan vezette Dubajba, hogy megkössék az új piaci lehetőségek megnyitásáról szóló megállapodást, mely komoly fejlődést fog jelenteni a szamáriai vállalkozásoknak és az egész térségnek. A szerződés aláírása után Dagan a „Sehechejánu” áldást mondta, melyet szimultán fordítottak arabra. Az örömteli áldás magyarul így hangzik: „Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, Világ Ura, ki életben tartott, megőrzött bennünket, s engedte megérnünk ezt a mai napot!”

 

Cseh Viktor

 

A megállapodásról és a dubaji Sehechejánuról ide kattintva nézhető meg a videó.

 

Forrás:

 

www.vosizneias.com