„Szakállengedélyt mindenkinek” – ezt a címet adták annak a kampánynak, mely az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) kötelékében szolgáló szekuláris katonák elleni hátrányos megkülönböztetés ellen küzd. Számukra ugyanis előírás, hogy mindig borotváltan kell megjelenniük, míg vallásos társaik viselhetnek szakállt.

A kezdeményezés két hosszú szakállat viselő, 29 éves férfitől, Bár Pintótól és Gilád Lévitől ered. Véleményük szerint a jelenlegi helyzet tarthatatlan és a hadsereg jövője forog kockán.

„Egyértelmű, hogy diszkrimináció sújtja a nem vallásos katonákat. Ez törvényellenes” – jelentették ki. Pinto elmondta, hogy szent kötelességnek tartják a katonai szolgálatot minden izraeli állampolgár számára, de az arcszőrzet szabályozása számos fiatalt elriaszt a bevonulástól, és ez az utóbbi időben egyre nagyobb probléma. A bevonulás alól különböző okok miatt felmentést kérő fiatalok száma valóban évről évre nő. Korábban ez csak a háredi közösségre volt jellemző, mostanában azonban a szekuláris fiatalok közül is egyre többen vonják ki magukat a szolgálat alól, mely férfiak számára közel három, a nőknek pedig két év Izraelben.

„Azt szeretnénk, hogy a hadsereg arra koncentráljon, ami valóban fontos: a haza védelmére és ne a katonák arcszőrzetére. Miért kell nehezebbé tenni ezeknek a fiataloknak az életét, akik minden erejükkel az országunkat védik és a legjobb éveiket áldozzák e célra?” – tette fel a kérdést Pinto.

A kampány Facebook csoportjához már négyezren csatlakoztak. A szervezők reklámokat készítettek, továbbá a logójukkal ellátott pólókat és matricákat kezdtek forgalmazni, hogy segítsék a kampány finanszírozását.

A Cáhál előírásai szerint minden katonának borotválkoznia kell, de ez alól felmentést lehet szerezni,  ha valaki vallási okokra hivatkozik. Vannak olyan közösségek, ahol teljes mértékben tiltott a borotválkozás, vagy akár csak a szakáll kiigazítása. Mások csak az év bizonyos időszakaiban, például az ómerszámlálás alatt, vagy a nyári gyászidőszakban tartózkodnak a borotválkozástól.

Elvileg azok is kérhetik a felmentést, akik számára „az identitásuk fontos elemét jelképezi” a szakáll, ám Pinto szerint azt az indokot gyakran nem fogadják el a tisztek és több ezer szekuláris fiatal kérvényét dobták már vissza. Egy 17 katonából álló csoport a közelmúltban petíciót nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságra, melyben azt követelték, hogy mindenkinek adják meg a borotválkozás alóli felmentés, aki csak igényli azt.

Gilád Lévi elmondta, hogy eddig 1600 katona támogatta pénzzel a jogi eljárás költségét, és már 120 000 sékel (11 millió Ft) gyűlt össze.

„Az arcszőrzet nagyon sok izraeli fiatal számára bír kiemelt jelentőséggel és ez független a vallásosságtól. A szekuláris és a hívő katonák bajtársként harcolnak és ugyanabban a társadalomban élnek. Nem helyes, hogy éppen a szakáll választ el minket egymástól” – monda Pinto.

zsido.com

Forrás: Ynet