Még a tűzvész sem tudta teljesen elpusztítani a zsinagógát, melynek maradványait méltó körülmények között mutatják majd be.

Folyamatosan beszámolunk arról, hogy Kelet-Európában elhagyott zsinagógákat mentenek meg, kapnak új kulturális, közösségi funkciót. Ilyen projektekről itt és itt is olvashatnak.

A legfrissebb hírünk ebben a témában, hogy szabadtéri zsidó kulturális emlékhelyet hoznak létre a fehéroroszországi Babrujszkban egy zsinagóga romjainak felhasználásával, sajnos a teljes rekonstrukció itt már lehetetlen.

Az egykori kétszintes épület még álló részét restaurálják, amennyire lehet, helyreállítják. Mellette nyitott teret alakítanak ki események, kiállítások megtartásához. Egy olyan szabadtéri múzeum is része lesz a projektnek, ami a teljesen elpusztított egykori zsidó közösség történetét meséli el – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában.

Shaul Hababo a város vezető rabbija és a Chábád helyi képviselője elmondta: Fehéroroszországnak különleges zsidó múltja van, de jelenleg kevés olyan hely van, ahol ezt meg lehetne ismerni, ezért is fontos ez a terv.

A zsinagóga a XX. század elején épült, 1932-ben a szovjet hatóságok bezáratták és malomként használták. Sokáig üresen állt, aztán egy 1969-es tűzvész után szinte csak a falak maradtak meg. 2015-ben a helyi hatóságok visszaadták az épületet a közösségnek.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu