Az utóbbi időben gyakran lehet olvasni a „Szabad Palesztinát” feliratot különféle Izrael-ellenes tüntetésen. A „Cion szabadsága” szlogen azonban már egy közel kétezer éves, Jeruzsálemben vert érmén is feltűnt.

Az érmét egy hónappal ezelőtt fedezték fel egy jeruzsálemi ásatáson, és Miri Regev, kulturális és sportminiszter mutatta be a jövő évi, Jeruzsálem újraegyesítésének 50. évfordulójának előkészületeit ismertető kabinetülésen. Az érme abból a sorozatból származik, melyet a rómaiak ellen harcoló zsidó felkelők vertek, a hátlapon található felirat tanúsága szerint „A Nagy Felkelés második évében” – vagyis a polgári időszámítás szerinti 67-ben.

„Egészen pontosan 1900 évvel később hatoltak be az ejtőernyősök Jeruzsálem Óvárosába, és újították meg a város szabadságát, és a miénket is.” – mondta Regev. – „Visszaállítottuk a zsidó szuverenitást Jeruzsálemben. A történelem szemetesvödrébe dobtuk azt az érmét, melyet Titusz veretett a felkelőkön aratott győzelme után: Judea Capta [Júdea  meghódítva].”

Regev azokra az emlékérmekre utalt, melyeket Vespasianus császár veretett Jeruzsálem legyőzése és lerombolása emlékére. A miniszter ezután beszélt a UNESCO „nevetséges” határozatairól, melyeknek célja, hogy megszüntesse a zsidók és a Templomhegy kapcsolatát. „1967-ben visszatértünk Bét Élbe, Silóba és Elon Moréba. Ezek a helyek egyaránt bele vannak pecsételve a zsidó történelembe és a zsidó identitásba. Helyek, ahol ősapáink és ősanyáink jártak, [ahol] Jehosua és a Bírák [jártak], helyek, ahol a próféták jövendöltek. A legfontosabb természetesen az egyesített Jeruzsálembe való visszatérésünk, egész Jeruzsálem, és benne a számunkra szent helyek, elsősorban a Templomhegy felszabadítása.”

Binjámin Netánjáhu miniszterelnök a közelgő ötvenéves évforduló kapcsán kijelentette: ”Jeruzsálem lakosai a hatnapos háborúig a mesterlövészektől és a háborútól való félelemben éltek a város közepén. A felszabadítás alapjaiban változtatta meg a várost. Megszűnt Jeruzsálem határvárosi szerepe, ehelyett Izrael életteli fővárosává változott.”

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a jubileumi ünnepségek hangsúlyozni fogják Izrael Jeruzsálemhez és az egész Szentföldhöz fűződő kapcsolatát, abban a reményben, hogy a nemzetközi közösség jobban megérti általuk a kapcsolatot.

 

Forrás: JPost

Megszakítás