Szabad-e peszáchkor cigarettázni?

 

Már azon túlmenően, hogy biztosan nem egészséges.

Peszách idején nem könnyű dohányosnak lenni. A cigarettákban nem csak dohány található, hanem számos olyan adalék is ami esetleg cháméc gyanús lehet.

A zsidó törvénytudósok már évszázadok óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel, például a tizenhetedik században Avraham Gombiner rabbi (a Mágén Ávrahám szerzője), illetve Schick Mose huszti rabbi a tizenkilencedik században.

Legújabban Dr. Élijáhu Licht rabbi, az élelmiszeripari adalékanyagok szakértője vizsgálta meg a kérdést. Az ő véleményében a legnevesebb rabbik és döntnökök is teljesen megbíznak. Elemezte a cigaretták összetételét és kiderült, hogy a dohányon kívül vannak még bennük ízjavítók, tartósítószerek, ragasztók, továbbá olyan anyagok, melyek a függőséget okozzák. A dohányt alkohollal kezelik. A rabbi megállapította, hogy a cigarettákban található anyagok jó része eleve cháméc, míg más anyagokra peszáchi kósersági felügyeletet kellene alkalmazni.

Az eredmények ismeretében a legtöbb halachikus tekintély szerint a dohányzástól való tartózkodás Peszách idején, a cháméc miatt, kötelező mindenkire.

 

Dan Diamant

 

Dan Diamant

Megszakítás