Szó szerint Super. 

Yaniv Gliksman és felesége, Marcia néhány éve költözött a Karib-tenger egyik szigetére, amely gyönyörű tengerpartjáról és hatalmas banánültetvényeiről híres. St. Lucia szigetén korábban nem működött zsidó közösség, így a zsidó élethez szükséges infrastruktúra is hiányzott.

„A kenyeret otthon sütöttük és hónapokig nem ettünk húst. De ennél is sokkal nehezebb volt, hogy három gyerekünk zsidó identitását meg tudjuk őrizni” – mondta Yaniv, aki egy gyémántkereskedő cég munkatársa.

Bár a Karib-térségben sok Spanyolországból és Portugáliából elüldözött zsidó telepedett le évszázadokkal ezelőtt, és virágzó közösségeket hoztak létre Jamaikán és Barbadoson, St. Luciát valamiért elkerülték. A kisszámú helyi zsidó és a szigetre látogató turisták számára a Chábád mozgalom időnként megjelenő „vándorló” rabbijai és jesivabócherei jelentették a kapcsolatot a zsidó világgal.

A helyzet akkor változott meg gyökeresen, amikor egy lubavicsi küldött-házaspár, Avromy és Sternie Super a szigetre költözött és megnyitották a Chábád-központot. A család 2017-ben érkezett St. Luciára és a múlt héten, a női lubavicsi küldötteknek rendezett New York-i konferencián jelentették be hivatalosan a központ megnyitását. A Super házaspár korábban a kelet-afrikai Kenya fővárosában, Nairobiban vezetett Chábád-központot. „Itt még soha nem működött hitközség vagy zsinagóga, tehát valóban valami egészen újat hozunk létre” – mondta Super rabbi St. Lucia szigetéről szólva. Az új központ munkáját a Karib-térség központi Chábád irodáját vezető Mendel Zarchi rabbi segíti Puerto Ricóból, a pénzügyi hátteret pedig egy zsidó tulajdonban lévő gyémántkereskedő cég, a Diamonds International biztosítja.

A 180 000 fős lakosságú szigeten állandó jelleggel mindössze kétszáz zsidó él, ám több tízezer zsidó turista érkezik ide évente, elsősorban az Egyesült Államokból. A rabbicsaládot örömmel fogadták, és nagy az érdeklődés az általuk szervezett programokra. „Minden nap találkozunk olyanokkal, akik elmondják, hogy bár évek, vagy akár évtizedek óta rendszeresen visszatérnek a szigetre, eddig meg voltak győződve arról, hogy ők az egyetlen zsidók itt. Ilyenkor bemutatjuk őket a környékbeli zsidóknak és így lassan felépítünk egy közösséget” – mondta a rebecen.

A rabbi hetente több alkalommal tanít Tórát, vendégeket fogadnak a szombati érkezésekre, de rendeznek szabadtéri programokat is, grillezéssel egybekötve. Általában harminc ember jelenik meg a programokon.

„A turisták heteket vagy hónapokat is a szigeten tartózkodnak, és minden idejüket a tengerparton töltik. Igazából nincs is nagyon mást csinálni itt. A Chábád-ház viszont új programlehetőségeket biztosít, olyasmit, amire nem is számítottak az ide látogatók” – mondta Avromy.

A rabbi délutáni zsidó iskolát is nyitott, mely hetente egyszer működik és melyet egyelőre a Gliksman család hármasikrei látogatnak: Avigail, Michael és Matan. „Fantasztikus dolog, hogy a gyerekeink zsidó oktatásban részesülhetnek, és zsidó programokon vehetnek részt egész évben. A közösséghez tartozás érzése is nagyon fontos a számunkra és Superék ezt is biztosítják” – mondta Yaniv.

zsido.com

Forrás: crownheights.info