Az adott partszakaszon külön nap lett kijelölve a férfiak és a nők számára.

Chaim Deutsch városi tanácsos kibérelt egy partszakaszt Coney Islanden, hogy a választókerületében élő vallásos zsidók és muszlimok számára fürdési lehetőséget biztosítson – külön férfi és női nap meghatározásával. A hagyományokhoz szigorúan ragaszkodó zsidók és muszlimok ugyanis nem járnak olyan strandra, ahol férfiak és nők egyszerre lehetnek jelen.

A Brooklynban élő, demokrata párti Chaim Deutsch Facebook oldalán adott hírt az újdonságról: „Sok New York-i lakos – köztük a szemérmességre nagy hangsúlyt fektető vallásos zsidók és muszlimok – eddig nem látogathatta a városunkban található, gyönyörű strandokat. Izgatottan jelenthetem, hogy ezen túl mindenki számára elérhető lesz ez a lehetőség!”

Első alkalommal a férfiak és a fiúk úszhatnak a brooklyni déli strandon, egy júniusi pénteken, a nők és lányok pedig egy júliusi pénteken. Az adott, Kingsborough Community College-hoz tartozó partszakasz a népszerű Manhattan Beach mellett fekszik, és a nyári szünetben péntekenként általában nem üzemel, mert nincs tanítás. Ez azért is hasznos, mert az állami fenntartású intézményt így nem vádolhatják meg a vallás és az állam szétválasztását előíró törvény megsértésével. A képviselő alkalmanként 400 dollárt gyűjtött össze a programhoz, melyből az úszómestert és a személyzet további tagjai fizetik ki.

„Rengeteg olyan, ortodox zsidó és muszlim polgár él a választókerületemben, akik még sohasem voltak a városi strandon. Sohasem érezték még az óceán illatát közelről, sohasem sétáltak a homokban. Mindenkinek joga van arra, hogy élvezze a strandolást” – mondta Deutsch.

A képviselő bejegyzésére sokféle reakció érkezett. Voltak, akik örömüket fejezték ki, de sokan kritikusan álltak a kezdeményezéshez. „Most, hogy már lesz gojmentes strand, talán ideje lenne zsidó- és muszlimmentes strandot is nyitni. Ez lenne igazságos!” – írta valaki. „Ez itt nem Tel-Aviv, még csak közel sem. Ha valakinek az kell, akkor talán utazzon oda!”- tette hozzá egy másik olvasó.

Az újítást bírálta Donna Lieberman, a New York-i Polgári Szabadságjogok Egyesület elnöke is, aki így fogalmazott: „Micsoda hücpe! Senkinek sem áll jogában nemi szegregációt bevezetni egy városi strandon, csak azért, mert a vallása erre kötelezi!” – jelentette ki Lieberman, aki feltehetően nem véletlenül használt héber eredetű kifejezést a szemtelenség megfogalmazására. „Az egy dolog, hogy az önkormányzat lehetővé teszi a szabad vallásgyakorlást, de emiatt nem lehet korlátozni a közterületekhez való hozzáférést mások számára” – tette hozzá.

Chaim Deutsch válaszában elmondta, hogy természetesen mindenkit szívesen látnak az adott napokon, vallásos meggyőződéstől függetlenül. A brooklyni zsidó közösség üdvözölte a kezdeményezést. „Minden közösségnek kijár a kikapcsolódás!” – hangoztatták.

zsido.com

Forrás: nytimes