A Harvard Egyetem végzősei előtt mondott beszédet a világhírű filmrendező. Téved, aki azt hiszi, hogy az antiszemitizmus halványodóban van – hívta fel a diákok figyelmét.

Spielberg 99 éves édesapja az első sorból hallgatta fiát az Ivy League csoport végzősei között. A világ tele van szörnyekkel, jelen van a rasszizmus, a homofóbia, az etnikai és vallási gyűlölet – hangsúlyozta az Oscar-díjas rendező.

Spielberg burkoltan kritizálta a republikánusok várható elnökjelöltjét, Donald Trumpot is, mondván: mi a bevándorlók nemzete vagyunk, legalábbis egyelőre. Felszólította a végzősöket, hogy vegyenek részt a választáson. Beszédet tartott a Facebook második embere Sheryl Sandberg is. Arról beszélt, hogy felkavaró, amit Spielberg mondott. Ő maga már sokkal jobb helyzetben volt zsidóként, mint a szülei, vagy a nagyszülei. Éppen ezért gondolhatta, hogy halványulóban van az antiszemitizmus, de ő is hangsúlyozta, hogy tévedett – olvasható a forward.com összefoglalójában. Az elmúlt két évben 20 ezer zsidó hagyta el Európát, hogy új hazát találjon – emlékeztetett Sandberg.

Spielberg 1994-ben életre hívott alapítványa korábban 53 ezer holokauszt túlélő és szemtanú beszámolóját rögzítette. A szervezet ezzel nem fejezte be a munkáját, jelenleg a ruandai, kambodzsai, örményországi és nankingi népirtás túlélőinek emlékeit gyűjti össze. Soha nem gondolhatjuk, hogy az elképzelhetetlen nem történik meg, mert gyakran valósággá válik – mondta Spielberg.

A cikkben felidézik a rendező 23 évvel ezelőtti interjúját, ami a New York Timesban jelent meg, nem sokkal a Schindler listája bemutatása után. Ebben saját emlékeit mesélte el, amikor zsidósága miatt kellett atrocitásokat elszenvednie a középiskolában.

 

Kép: breitbart.com