A New York-ban érvényes egészségügyi szabályok szerint egyelőre csak tíz fő gyülekezhet zárt térben. Ennél azonban sokkal többen szeretnének belépni a lubavicsi közösség központi zsinagógájába.

A lubavicsi közösség központja a brooklyni Crown Heights városrészben, az Eastern Parkway 770. alatt található. A közösség központi zsinagógáját és a Lubavicsi Rebbe egykori dolgozószobáját is magába foglaló, jellegzetes vörös téglaépületet a címe alapján mindenki „seven-seventy”-nek nevezi és gyakorlati funkcióin túl a Chábád mozgalom egyik legismertebb szimbólumaként tekintenek rá.

A koronavírus-járvány miatt a közösség rabbitanácsa az épület bezárásáról döntött, mely tilalom több mint két hónapon keresztül érvényben volt. A járvány enyhülésével a New York-i városvezetés bizonyos könnyítések bevezetését engedélyezte, így lehetővé vált a zsinagógák megnyitása is – amennyiben legfeljebb tíz férfi imádkozik együtt, az egyéb egészségügyi előírásokat betartva.

„A zsinagóga vezetése és a rabbik öntése alapján a 770-ben tartott imákat csökkentett létszámmal, a New York államban és városban érvényes szabályok alapján tartjuk meg, a szokott kezdési időkkel. A jelenleg érvényes előírások alapján legfeljebb tíz ember gyűlhet össze zárt térben vallási célból” – hirdették ki a hívek számára. A rendőrség kérésére az épület előtt, a szabadban sem tartanak imát, mert attól tartanak, hogy nem lehetne betartani az emberek közötti előírt távolságot.

Mivel a Rebbe is a központi zsinagógában imádkozott, így a hászidok számára különleges jelentőséggel bír az épület, és sokak számára spirituális és érzelmi emelkedettséget okoz az ott elmondott ima. Érthető tehát, hogy tömegek várják, hogy végre ismét beléphessenek a „seven-seventy” kapuján.

Az engedély azonban egyelőre csupán tíz ember számára teszi ezt lehetővé. A zsinagógáért felelős rabbikra hárult a feladat, hogy meghatározzák, melyik imán ki vehet részt a közösség tagjaiból. Úgy döntöttek, hogy csak oly módon lehet igazságosan meghatározni az egyes imákon résztvevők személyét, ha arról sorsolással döntenek.

Az érdeklődők egy internetes űrlap kitöltésével jelentkezhetnek. A sorsolást minden este 8 órakor tartják, és ezt követően értesítik a következő napi szerencsés résztvevőket.

zsido.com

Forrás: crownheights.info