A zsidó év leghosszabb éjszakája Sá­vuot. A Tóraadás ünnepén év­ezredek óta őseink hibáját pró­bál­juk kiköszörülni. Ők ugyan­is, buzgalmukban, hogy mi­nél közelebb kerüljön a lelkük az Örökkévalóhoz, elaludtak a Szi­náj hegy lábánál azon a napon, melyen Isten át akarta ne­kik adni a Tórát.  Ebből alakult ki az a hagyomány, hogy az ün­nep éjszakáját ébren töltjük, és hogy ne teljen haszontalanul az idő, Tórát tanulunk. Napjaink­ra világszerte elterjedt szokás lett, hogy erre az éjszakára közösségi tanulást, különböző témákban tartott előadásokkal és beszélgetésekkel tarkított programot szerveznek.

A Vasvári Pál utcai zsinagógá­ban Oberlander Báruch rabbi nyi­totta meg az előadások sorát. Előadásában arra kereste a választ, hogy ki kell-e fizetnie az em­bercsempészek aránytalanul ma­gas díját annak, akit kimenekítettek. Az előadás alapját egy megtörtént eset adta, melynek főszereplője egy Magyarországról 1950-ben Ausztráliába disszidált zsidó volt, aki új hazájába érkezve döbbent rá, hogy segítője becsapta, és irreálisan sok pénzt kért tőle a bevándorlási papírok be­szerzéséért. A becsapott férfi rabbinikus bírósághoz fordult, ahol hosszú disputába kezdtek arról, hogy vajon a kényszer alatt tett megállapodást be kell-e tartani, valamint, hogy a háláchá engedélyezi-e a magas díjszabást ilyen esetekben.

Az izgalmas előadást egy hatalmas érdeklődést kiváltó pódiumbeszélgetés követte „Vallás, antiszemitizmus, Sorosozás” címmel. A beszélgetés résztvevői, Rózsa Péter újságíró, Gerő András történész és Oberlander Báruch rabbi izgalmas, ugyanakkor tiszteletteljes vitáját a zsinagógában követhette nyomon a hallgatóság.

Óbudán is hajnalig zajlottak a közösség tagjainak előadásai. Itt Köves Slomó rabbi nyitotta meg a tanulással töltött estét. Előadásában az emberölésről beszélt, mely egyike annak a három fő bűnnek, melyet az életünk árán is el kell kerülni. Ennek kapcsán szó esett az emberi élet értékéről és arról lehet-e különbséget tenni ember és ember között.

Az ünnep első napján mindkét helyszínen gyerekprogrammal várták a családokat. A kicsik örömére fagylaltot és más tejes finomságokat is kínáltak. Míg Óbudán az Alefkids mád­ri­chái szerveztek programot a legkisebbeknek, addig a Vasváriban a Bét Me­náchem óvoda és iskola növendékei léptek fel.