75 évvel a holokauszt után sem lehet még lezártnak tekinteni az elrabolt zsidó javakkal kapcsolatos kutatást és a jóvátételt. A World Jewish Restitution Organization (WJRO) idén is tájékoztatási kampányt indít.

A #MyPropertyStory már a második événél tart, ezúttal a túlélőkre, leszármazottaikra, családi történeteikre összpontosít, arra, hogyan éltek a holokauszt előtt és utána – írja a jpost.com.

A WJRO felkérte az érintetteket, hogy az emlékeiket tegyék közzé a közösségi médiában. Tavaly a világ minden tájáról tízezrek vettek részt a #MyPropertyStory kampányban. Rengetegen mesélték el, hogy változtatta meg életüket a holokauszt, milyen erős kapocs a múltjukhoz az otthon, a föld, egy vállalkozás vagy a személyes tárgyak. Egy ilyen visszaemlékezést itt is meg lehet nézni.

David Kotek lengyel zsidó túlélők leszármazottja, szerinte a vagyonok visszaszolgáltatása történelmi igazságtétel lesz és közelebb hozza egymáshoz a lengyeleket és a zsidókat. Erről azután beszélt reménykedve, miután felkereste azt a házat, ami a családjáé volt egy lengyel városban. Az USA külügyminisztériumának jelentése szerint sok európai ország nem teljesítette eddigi vállalásait a kárpótlással kapcsolatban. Leginkább Lengyelországban haladnak a dolgok lassan.

zsido.com

 Kép: jpost.com