Cfát főrabbija szerint mindenkinek kötelessége a mai napon Jeruzsálembe menni. Smuel Élijáhu rabbi úgy véli, minden zsidónak részt kell vennie a Jeruzsálem-nap tiszteletére rendezett zászlós felvonuláson, hogy megmutassák: az arab fenyegetések semmit nem érnek.

„Különleges micva [parancsolat] ma részt venni a zászlós felvonuláson Jeruzsálemben, ebben az évben, amikor arab ellenségeink azzal próbálnak fenyegetni, hogy be ne merjük tenni a lábunkat az Óvárosba, arra a helyre, ahol a Templom-hegy található” – mondta a rabbi. – „Ki akarnak tiltani minket az egész országból, különösen Jeruzsálemnek ebből a szeletéből [az Óvárosból, illetve a Templom-hegyről], hogy azt mondhassák: nincs jogunk a jeruzsálemi Óvároshoz.”

A rabbi, aki a tavalyi Jeruzsálem-nap környéki muszlim zavargások és támadások idején nyílt levélben fordult az erőszakoskodókhoz, most zsidó testvéreihez szólt:

„Isten őrizzen attól, hogy azt az érzést biztosítsuk nekik, hogy Jeruzsálem az övék. Isten őrizzen attól, hogy úgy érezhessék, a fenyegetéseik beválnak és félünk tőlük.

Fotó: Ri_Ya, pixabay

Ha ne adj Isten idén kevesebb zsidó jön Jeruzsálembe, az arabok úgy érzik majd, hogy a fenyegetéseik működnek, és továbbra is fenyegetik az izraeli kormányt bármikor, amikor az olyan döntést kíván meghozni, mely ellenkezik az ő érdekekkel. Szörnyű lenne, ha Izrael Államát ilyen módon kormányoznák.

Nagyon fontos, hogy világosan megértsék ők is és a világ összes népe. Jeruzsálem Dávid király napjai óta zsidó város és soha nem adjuk fel. Az arab jelenlét a Templom-hegyen fájdalmas a számunkra. Egy szerencsétlen történelmi hiba eredményeként alakult így és mindent megteszünk, hogy ezt a hibát hamarosan helyrehozzuk. Ezért aztán minden zsidó, aki részt vesz a jeruzsálemi zászlós felvonuláson, teljesíti azt a parancsolatot: „és öröklöd az országot és laksz benne” – zárta a szavait a rabbi.

Arról még nincs információ, hogy a felvonulók idei létszáma elmarad-e a tavalyitól, netán meghaladja azt, de annyi bizonyos, hogy a szent város megtelt ünneplőkkel, akik a következő módon köszöntik egymást:

Moádim leszimchá legeulá slémá – Boldog ünnepet és teljes megváltást!

Borítókép: zsidó.com/Szakács Noémi