A belügyminisztérium középkori barbárságról beszél.

Az utóbbi időben Ukrajnában egyre több helyen ássák fel sírrablók a zsidó temetőket, és viszik magukkal az ott talált emberi maradványokat. Egy hónappal ezelőtt Rivnében még egy olyan tömegsírt is háborgattak, ahová 18 000 zsidó holttestét temették a holokauszt során. A földmunka feltűnt a helyi lakosoknak, akik értesítették a rendőrséget. A nyomozás elindult, gyanúsítottak még nincsenek. A zsidó szervezetek jelentése szerint szisztematikusan bolygatják a zsidó temetőket szerte az országban. Véleményük szerint a rendőrség nem kezeli megfelelő komolysággal az ügyet, és egyelőre külön-külön vizsgálják csak a bejelentéseket, pedig egyértelműen szervezett akcióról van szó, a tettesek módszeresen járják végig a zsidó temetőket.

Rendőrségi sikerről eddig egyetlen helyszínen, Nemyrivben (Nemirov) számoltak be. Egy ottani tömegsír felásóit a bűncselekmény elkövetése közben érték tetten. Itt is lakossági bejelentés történt, és a kiérkező rendőrök két zsitomiri férfit fogtak el. „Az elkövetők összegyűjtötték az emberi maradványokat, melyeket a közelben várakozó gépkocsijukba vittek volna, hogy értéktárgyak után kutatva átvizsgálják azokat” – áll a rendőrség közleményében.

A vinnyciai régió rabbinátusának képviseletében Daniel Ehrlich áll kapcsolatban a hatóságokkal. A tettesek elfogása után elmondta, hogy igazi profikkal állnak szemben. „Először szakértő módon aknákat ástak, mint amilyeneket a szénbányákban használnak. Deszkapalánkokkal erősítették meg az alagút mennyezetét. Ezt követően kiemelték a csontokat a talajból, majd zsákokba tették azokat. Összesen kétszáz ilyen zsákot találtunk a föld alatt, melyeket később el akartak szállítani.” Ehrlich szerint feltehetően azokat a tetteseket fogták el, akik még 2006-ban a közeli Pohrebyschében ástak fel egy zsidó tömegsírt, mert munkamódszerük teljesen azonos volt. Ukrajnában egyre többen specializálódnak a sírrablásokra. Az elfogott tettesek feltehetően csak a piszkos munkát végezték, és a csontok felvásárlóinak kézre kerítése még hátravan.

Ehrlich nem tudta megmondani, hogy miért éri meg valakinek, hogy zsidó csontokat raboltasson magának. „Talán aranyat keresnek, esetleg valamilyen szörnyűséget készítenek belőlük.” – mondta.

A Nemirovban talált, bezsákolt csontokat visszatemették. A munkálatok közben derült ki, hogy a környéken még legalább hat másik tömegsír is található. A háború előtt Nemirov lakosságának közel a fele zsidó volt. A megszálló német csapatok és ukrán csatlósaik két nagy tömeggyilkosság keretében végeztek a gettóba és a város közeli munkatáborba összezsúfolt zsidókkal 1941 novemberében és 1942 júniusában. A tömegsírok mintegy 3000  ember maradványait rejtik.

Az ügyben megszólalt az ukrán belügyminisztérium képviselője is, aki „középkori barbárságnak” minősítette az eseteket, és ígéretet tett az antiszemitizmus, a vandalizmus és a sírrongálás elleni határozott fellépésre.

zsido.com

Forrás: 112.international