A Beatles dobosa most először zenél Izraelben. 50 évvel ezelőtt a kormány megakadályozta a legendás együttes koncertjét.

A Ringo Starr & His All-Starr Band nevű formáció június 23-án ad koncertet Tel-Avivban egy európai turné részeként. Paul McCartney 2008-ban már zenélt Izraelben. 1966-ban az akkori kormányzat tartott a „Beatles-jelenségtől”, Izrael később ezért bocsánatot kért – olvasható a jta.org cikkében.

A 77 éves Ringo Starr a brit zenei életben kifejtett tevékenységéért pár hete lovagi címet kapott a királynőtől, éppen húsz évvel azután, hogy egykori zenésztársa Paul McCartney átvehette ugyanezt a kitüntetést.

Nemrég a 21 éves új-zélandi énekesnő, Lorde úgy döntött, hogy lemondja az idén júniusra tervezett tel-avivi koncertjét. Az énekesnő az Izrael-ellenes szervezet, a BDS nyomására döntött így.

Időközben az izraeli stratégiai ügyek minisztériuma közzétette azoknak a szervezeteknek a listáját, melyeknek tagjait nem engedik be az ország területére. A lista szerint húsz olyan külföldi szervezet aktivistáit tiltották ki, amelyek az Izrael-ellenes BDS mozgalmat szervezik, támogatják.  A listán európai, észak- és dél-amerikai egyesületek, valamint egy dél-afrikai, és egy nemzetközi szervezet szerepel, de köztük van a Jewish Voice for Peace nevű csoport is. “Védekezésből támadásba mentünk át”- jelentette ki Gilád Erdán belbiztonsági és stratégiai miniszter.

zsido.com

Kép: jta.org