A Nyíl-3 nevű rakétarendszer célja az Iránban fejlesztés alatt álló rakéták elleni védelem.

A sikeres kísérletben a radar időben észlelte az Izrael középső részén reggel kilőtt ballisztikus rakétát, amit megsemmisített az ellene útnak indított elfogó rakéta. “Ez fontos mérföldkövet jelent Izrael védelmi képességében a jelenlegi és jövőbeli fenyegetésekkel szemben” – hangsúlyozta közleményében a védelmi minisztérium.

A Nyíl-3 rendszert az izraeli légierő együtt dolgozta ki a Pentagonon belül működő amerikai Rakétavédelmi Ügynökséggel (MDA). Az új rakétarendszer a ballisztikus rakétákat előbb felfedezi, aztán átadja az adatokat az irányító központnak, amely azokat elemezve megtervezi az elfogórakéta útvonalát, majd a légkörön kívül megsemmisíti a lövedékeket.

Reuven Rivlin államfő gratulált a légierőnek a sikeres tesztelés után, amelyre az előzetes tervek szerint került sor egy biztonsági szempontból különösen feszült időszakban. A légvédelem Vaskupola nevű rendszere két nappal korábban fogott el a Golán-fennsíkon lévő izraeli síparadicsomra Szíriából kilőtt iráni rakétát. A támadást Szíriában lévő iráni célpontok ellen végrehajtott légicsapásokkal torolták meg.

Az izraeli hadsereg legutóbb tavaly júniusban hajtott végre rakétavédelmi kísérletet, amelyben ellenőrizték Izrael három szintű, összetett légvédelmének működését: a nagy hatótávolságú rakéták ellen védő Nyíl-3, a közép hatótávolságú rakéták ellen védelmet biztosító Varázspálca, és a néhány kilométerről indított, harcászati rakétákat elfogó Vaskupola nevű védelmi rendszert.

MTI/zsido.com