Az elmúlt években több olyan híradás jelent meg, mely a nyári vakációra Svájcba érkező haredi turisták és a szállásadók közötti feszültségről szólt, nem egyszer antiszemita incidensként írva le a történteket. Az idei szezonra azonban mindenki nyugodtan készül, mert sikerült eloszlatni a félreértéseket és közös nevezőre jutni.

A szigorúan vallásos zsidó utazók között Arosa egyik legnépszerűbb svájci település. A kisvárosban már a harmincas évek óta működik kóser szálloda. A haredi turisták általában nyáron érkeznek, ami nagy hasznára válik az elsősorban a télisportokra épülő helyi turizmusnak. A különböző kultúrák találkozása azonban többször szült konfliktust. Ennek egyik ismertebb példája az volt, amikor 2017-ben egy arosai szállodában külön felirat hívta fel a zsidó vendégek figyelmét a zuhanyzó kötelező használatára az úszómedencébe való belépés előtt, illetve korlátozni próbálta a zsidó vendégek hozzáférését a hűtőszekrényekhez. A megkülönböztetés ellen akkor számos zsidó és izraeli csoport felemelte a szavát, a Booking.com szállásfoglaló weboldal pedig törölte a hotelt a kínálatából.

Az eset után a svájci zsidó közösség programot dolgozott ki az effajta esetek megelőzésére. „Húsz önkéntes mediátort alkalmazunk, mindannyian vallásos svájci zsidók. Oda küldjük őket, ahol korábban problémákról kaptunk értesítést” – mondta Jonathan Kreutner, a Svájci Zsidó Hitközségek Szövetségének egyik vezetője. A kezdeményezésre 25 000 dollárnyi összeget különítettek el. A program megszólítja a haredi közösséget, és szórólapok, illetve zsidó újságokban elhelyezett, fizetett hirdetések segítségével magyarázzák el számukra a Svájcban elvárt udvarias viselkedés alapjait. A haredi médiaszakemberek bevonásával héberül és jiddisül is megjelentett szövegek felhívják a látogatók figyelmét a szemét eltakarításának fontosságára és a sorban állás szabályainak betartására. Azt is elmagyarázzák, hogy sok svájci lakos számára ők jelentik első találkozást a vallásos zsidósággal, így Izrael egész népét képviselik. A mediátorok ezen kívül részt vettek egy turizmussal foglalkozó konferencián Davosban, ahol a szállodatulajdonosoknak tartottak felvilágosítást a haredi közösség szokásairól és érzékenységéről.

„Mindkét oldal követett el hibákat, mi is. Le kell vonnunk a megfelelő tanulságokat” – mondta Kreutner. „Beláttuk, hogy az úszómedencés esetben, ami diplomáciai konfliktust is eredményezett, nem nekünk volt igazunk és nem kellett volna pellengérre állítanunk a szálloda tulajdonosát. A hölgy egyáltalán nem antiszemita, a problémát félreértések sorozata okozta” – tette hozzá. Kreutner elmondta, hogy miután tisztázták a félreértést, számos svájci zsidó család foglalt szobát a hotelben, hogy a botrány miatt keletkezett bevételkiesésért kompenzálják a tulajdonost.

Az eset után a figyelem a haredi turistákra irányult a városban, és sok panaszt tettek velük kapcsolatba. Általában azt nehezményezték, hogy a turisták sokat szemetelnek, tolakodnak és lökdösődnek a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban, illetve nem mindig fizetik ki a menetdíjat. „A haredi vendégek között vannak olyanok, akik úgy viselkednének, mintha nem lennének körülöttük emberek. Kiabálnak és tolakodnak a buszon. Svájcban ez nem elfogadott viselkedés. Aki ide jön, annak alkalmazkodnia kell a helyi szokásokhoz. Én is ezt teszem, ha külföldön vagyok” – mondta egy helyi lakos.

Egy másik lakos szerint nem kell felfújni a problémákat és inkább a haredi turizmus kedvező oldalát kell meglátni. „A kellemetlenségek elhanyagolhatóak ahhoz a haszonhoz képest, amit a látogatásuk jelent. Hála nekik, a szállodák nem állnak üresen a csúcsszezonon kívül. Ezt értékelni kell”.

Élijáhu Hamerschlag Jeruzsálemből érkezik minden évben Arosába a családjával. Elmondása szerint még nem tapasztalt problémát. „Már harmadszorra vagyok itt négy gyerekkel, és még sohasem kerültem kellemetlen helyzetbe. Nem hiszem, hogy a helyiek rasszisták, vagy antiszemiták lennének. Mindössze arról van szó, hogy nagyon eltérő kultúrájú emberek kerülnek kapcsolatba egymással, és ez számos félreértést szül” – mondta.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás