A Belső-Erzsébetváros, a „gettó”, remek terep, ha valaki városnéző sétára indulna. A rejtett kincsekben és félig elfeledett történetekben gazdag városrész nem csak a külföldi turisták, de az itt élők számára is tartogat titkokat.

Egyik ilyen titkát a Kóser Séta résztvevőinek tárja fel: a kóserság szabályainak nyomába eredve sosem látott helyekre juthatunk. A séta során látogatást tehetünk egy rabbi-család otthonában, megnézhetünk egy kizárólag kóser élelmiszert árusító boltot, és az is kiderül, mi történik egy edénymerítő mikvében. A séta fáradalmait a Carmel glatt kóser étteremben egy igazi kóser sólet mellett pihenhetjük ki.

A Kóser Séta azonban olykor több, mint egy testet-lelket megmozgató vasárnapi program. A résztvevők többségének van valamilyen kapcsolódása a zsidósághoz és nem ritka, hogy a séta során kialakuló beszélgetés indít arra valakit, hogy tovább lépjen és többet tudjon meg elődeinek életéről. Volt olyan résztvevő is, akinek az egész életét megváltoztatta ez a séta. Nem csak családja gyökereit lelete meg Oberlander rabbi segítségével – de munkát is kapott: „A hitben élhetem meg a napi feladatokat és törődhetek idős, rászoruló emberekkel. Fantasztikus, mesébe illő fordulatok! Köszönöm!” –írta a séta egyik vezetőjének, a Fűszeres néven ismertté vált Bodrogi Eszternek.

A séta másik vezetője Eszter mellett Megyeri András Jonatán. Míg Eszter a zsidó gasztronómia szakavatott ismerője, addig Jonatán a zsidó étkezési törvényei között mozog otthonosan. Eszter számára, akit Fűszer és lélek című blogja tett ismertté, minden séta nagy élmény: „Teljesen más, mint amit amúgy csinálok.” – meséli a programról –„Nagyon jó lemenni az emberek közé. Nagy szeretettel fogadják a sétát és rengeteg pozitív visszajelzést kapunk.”

koserseta_

A program indulása óta töretlen népszerűségnek örvend. A résztvevők számára a legizgalmasabb rész szinte mindig az Oberlander család otthonában tett látogatás, ahol a rabbi és a rebbecen bemutatják, hogyan működik a való életben egy kóser konyha. Ilyenkor válik valóssággá a séta résztvevői számára mindaz, amit hallottak, és a legtöbben rácsodálkoznak, hogy ez a 21. századi Budapesten valóban a mindennapok része lehet.

Következő kóser séta: 2015. november 29. 
A kóser sétára jelentkezni a  koserseta@zsido.com címen lehet!