Első alkalommal avattak kipát viselő seriffhelyettest az Egyesült Államokban. A texasi San Antonio az USA egyik történelmi nagyvárosa, melyben 10 000 fős zsidó közösség él. Itt nőtt fel Seth Frydberg is, akit a közelmúltban Bexar County seriffhelyettesének neveztek ki. A zsidóságára büszke Frydberg számára természetes volt, hogy az avatóünnepségen is kipában jelenik meg.

A seriffhelyettes a Chábád mozgalom programjain és nyári táborain keresztül került közel ősei hagyományához. “Sohasem felejtem el azt a dalt, amit állandóan énekeltünk: ‘Zsidó vagyok, büszke vagyok és ezt hangosan éneklem” – emlékezett vissza Seth.

A Frydberg szülők szintén a helyi Chábád-központ hatására fedezték fel örökségüket, és váltak vallásos zsidóvá. A nagyszülők, Moshe és Esther Frydberg Lodzban nőttek fel. Mindketten holokauszt-túlélők voltak, akik a felszabadulás után kötöttek házasságot. Moshe első feleségét és fiát Auschwitzban gyilkolták meg. A háború után a fiatal pár Münchenben telepedett le, ahonnan Izraelbe, majd az Egyesült Államokba költöztek.

“Nem is álmodtak arról, hogy egyszer majd ilyen unokáik lesznek. Seth egyik nővére az izraeli hadseregben szolgált. Nemcsak védik a zsidó közösséget, hanem büszkén képviselik is azt. Nagyon boldogok és büszkék lennének” – mondta Felix Frydman, Seth édesapja.

“A nagyszüleimet arra kényszerítették, hogy sárga csillagot viseljenek a ruhájukon, én pedig kiérdemeltem, hogy a rendfenntartó erők jelvényét viselhetem magamon” – mondta Seth.

Az avatóünnepségen Javier Salazar serif megemlítette beszédében Seth-et: “Itt van velünk Seth Fryberg, aki holokauszt-túlélők unokája, és aki a legjobb tudomásom szerint első abban, hogy kipát visel az egyenruhájához. Bexar County lakossága nagyon színes összetételű és ezt tükröznie kell annak is, ahogyan ezt a közösséget szolgáljuk”.

Frydberg kipája nemcsak saját zsidó identitását jelképezi, hanem erős üzenet is jelent egy olyan időszakban, amikor a zsidók elleni erőszakos atrocitások száma soha nem látott szintre emelkedett az Egyesült Államokban. “Az egyik legfőbb oka annak, hogy a kipa viselése mellett döntöttem, az volt, hogy a zsidók érezzék: vannak, aki mögöttük áll az én beosztásomban is. Büszkén és elégedett viselem a kipámat az egyenruhámhoz. Mindig az embereket akarom szolgálni, legyen szó vidám vagy vészterhes időkről” – mondta Seth, aki egyéb feladatai mellett a seriffhivatal és a zsidó közösség összekötőjeként is működik majd.

A ceremónián részt vett Seth gyermekkori barátja, Eli Nochum Block rabbi, aki feleségével Tziviával a San Antonio-i Chábád közösség fiataloknak szóló programjaiért felel. Block szülei, Chaim és Rivkie voltak azok, aki 1985-ben a Lubavicsi Rebbe kérésére megalapították a városi Chábád-központot.

Eli meghatódva nézte barátja avatását. “Az oktatási programjaink során nagy hangsúlyt helyezünk a zsidóság megszerettetésére. Ez nem teher, hanem a saját, értékes örökségünk. Seth-et azt teszi különlegessé, hogy miközben az életét kockáztatja nap mint nap, folyton őszinte zsidó büszkeség sugárzik belőle”.

zsido.com

Forrás: chabad.org