A bíró szerint az eredeti tulajdonos jogai nem sérülhetnek akkor sem, ha a későbbi vásárló jóhiszeműen járt el.

Fontos döntést hozott egy new york-i bíróság: két, nácik által elrabolt műtárgyat ítélt oda egy holokauszt áldozat örököseinek.

A neves osztrák festőművész Egon Schiele munkáiról van szó. Szakértők szerint a döntésnek hatása lesz más hasonló ügyekre is az Egyesült Államokban. Az eredeti tulajdonos Franz Friedrich Grunbaum volt, ő a maga korának ismert kabarészerzője, előadója volt. 1941-ben Dachauban halt meg. Grunbaumnak komoly gyűjteménye volt, legalább 450 darabból állt. Schiele és Klimt alkotásai adták a gyűjtemény gerincét – olvasható a jpost.com cikkében. A tulajdonost 1938-ban tartóztatták le a nácik, Dachauba deportálták, vagyonát lefoglalták.

A perben érintett két Schiele-kép évtizedekkel később egy londoni kereskedőnél, bizonyos Richard Nagynál tűntek fel, 2015-ben New Yorkban ki is állították ezeket, ekkor jelentkeztek az örökösök. Nagy ügyvédei azt állítják: ügyfelük jogszerűen jutott a képekhez 1956-ban egy svájci galérián keresztül, az örökösök igénye mostanra különben is elévült.

17 oldalas indoklásában a bíró a kereskedő ellen döntött a holokauszt idején elrabolt tárgyakra vonatkozó Holocaust Expropriated Art Recovery Act (HEAR) elnevezésű jogszabályra hivatkozva. Ezt a Kongresszus 2016-ban fogadta el és lehetővé teszi, hogy a tárgy aktuális felbukkanásának idejétől számítsák a megfelelő határidőket. Richard Nagy ügyvédei ezt abszurdnak tartják, szerintük a HEAR ebben az esetben nem alkalmazható. A bíró szerint az eredeti tulajdonos jogai nem sérülhetnek akkor sem, ha a későbbi vásárló jóhiszeműen járt el. A két örökös ügyvédje üdvözölte és mérföldkőnek tekinti a döntést.

zsido.com

Kép: jpost.com