Különleges, a hetiszakaszhoz illő helyről jelentkezik a héten Saul és Joel. A helyszín egy több száz éve épült makám, vagyis egy sír fölé emelt, nyitott muszlim szentély, mely az ismert zarándokhely, Nábi Musza (Mózes próféta) síremléke közelében fekszik (a muszlim hagyomány szerint ott van eltemetve Mózes).

Neve: Mákám ár-Rái – a pásztor szent helye, vagy Kubet ár-Rái – a pásztor kupolája. A téglalap alaprajzú, viszonylag alacsony falon belül helyezkedik el a sír, mely fölé kettős, csupán pilléreken álló, oldalfalak nélküli kupolát emeltek. Az épület a Jeruzsálemet a Holt-tengerrel összekötő 1-es autópályáról nyíló út mellett fekszik, Micpe Jerichó és Álmog között.

A film helyszínéül szolgáló makám 1934-ben

Bár a zsidó hagyományban nincs nyoma e híres pásztor sírjának, Mózes nyughelyéről pedig egyértelműen kijelenti a Tóra (5Mózes 34:1-6), hogy az a Jordán-folyó túlpartján, a Névo-hegyen rejtőzik, mégis érdekes megtapasztalni, hogy a Biblia öröksége milyen mélyen beivódott a Szentföld népeinek kultúrájába.

A muszlim hagyomány szerint a sírt építtető pasával csoda történt: bár a környéken egy csepp víz sem volt, ám az építkezés szent célját elismerve áldás érkezett hozzá, és a közeli Jerikóból egy patak vize folyt oda. A helyi muszlim pásztorok úgy tartották, hogy ha a helyszínen gyűjtött port vízbe keverik, és azt itatják meg az állataikkal, akkor az megvédi őket a betegségektől, ahogyan a szent pásztor is védelmezte az állatait.

Belülről

Ki volt ez a pásztor? A hagyomány úgy tudja, hogy nem volt más, mint Roi (a muszlim tradíció szerint Hasszán sejk), Jitrónak, vagyis Mózes apósának a birkapásztora, aki akkor szolgált Jitrónál, amikor Mózes – ahogyan három hetiszakasszal korábban, a Smot szakaszban láthattuk – az Örökkévaló parancsára visszatért Egyiptomba, hogy kivezesse onnan a népet. Egy másik hagyomány szerint magának Mózesnek a pásztora volt.

Akárhogyan is, a bár micvára készülő ikrek nem is találhattak volna alkalmasabb helyet arra, hogy bemutassák a nézőknek, hogyan vonultak ki a zsidók (macesszel és ezüstökkel megrakodva) Egyiptomból, és hogyan harcoltak meg Ámálek gonosz népével.