A kanadai zsidó közösség mélységes felháborodását fejezte ki egy vancouveri nő által készített póló miatt, amely a koronavírus elleni védőoltást a holokauszthoz hasonlítja.

Szombaton jelentette a CTV News kanadai televízió a botrányos esetet, hogy Susan Standfield egy televíziós producer, egyébként maszk- és oltásellenes aktivista egy újabb dizájnnal állt elő: a fehér alapú pólókon egy hatágú sárga csillag áll, melynek közepén a „COVID Caust” felirat olvasható. A sárga csillag egyértelműen a második világháború alatt, a nácik által a zsidók megbélyegzésére használt megkülönböztető jelzésre utal.

A világszerte ismert diszkriminálós jelet Európa több, a nácik által megszállt, vagy a náci vezetéssel szimpatizáló országban használták. Magyarországon a Sztójay Döme által szignált 1944. évi 1240. M. E. számú kormányrendelet írta elő a sárga csillag viselését 1944. április 5-i hatállyal, minden olyan, hat éven felüli ember részére, akit az 1941. évi XV. törvénycikk zsidónak minősített. A 10×10 centiméteres kanárisárga csillagot a külső ruha bal mellrészére kellett felvarrni „könnyen el nem távolítható módon”.

Standfield Instagram-fiókjában számos videó és fotó látható arról, hogy részt vett a vancouveri „Freedom Rallies” rendezvényein, melyen folyamatosan bírálják a tartományi és szövetségi kormányokat a COVID-19 vírus elleni védekezés céljából bevezetett korlátozások miatt.

Az oltásellenes aktivista korábban már készített olyan pólókat, melyen a következő üzenetek szerepeltek: „Az igazi férfiak nem viselnek maszkot.” („Real men don’t wear masks”) vagy: „Immunitás a természet által.” („Immune by nature”). Egy online videóban pedig azt mondta, hogy „Kanadában mi vagyunk a hivatalos sárga csillagosok. Olyan emberek, mint én, akik a saját értékeik szerint élik az életüket és azt mondják: nos, nem kell maszkot viselnem, és nem oltanak be, és van jogom a szabadsághoz és demokráciához. Minket szisztematikusan vesznek célba.

Standfield azt is állította, hogy a védőoltások alkalmazásának bevezetése olyan, mint a holokauszt kezdeti fázisa, amikor először a beteg vagy fogyatékkal élőket és az időseket likvidálták. A legtöbb országban ezek a csoportok a társadalom más részeivel szemben előnyt élveznek, és nagyobb veszélyeztetettségük miatt hamarabb juthatnak oltáshoz. Habár a hasonlatot így sem könnyű értelmezni, szinte teljességgel nonszensz, viszont jóérzésű emberek millióit sérti.

Michael Mostyn a B’nai Brith Canada vezetője elítélte a nő legújabb akcióját, hogy a „holokauszthoz kötődő jelképek felhasználásával kereskedjen, ráadásul a COVID-19 összeesküvés-elméletek népszerűsítése érdekében.”

Mostyn azt mondta, hogy „nem lehet összehasonlítani az életmentésre szánt maszkokat és oltásokat, azzal hogy a nácik hat millió zsidót és további milliókat kegyetlenül meggyilkoltak.”

Dr. Michael Elterman, a vancouveri zsidó közsösség egyik tagja, korábban a kanadai zsidó kongresszus elnöke, a CTV News-nak nyilatkozva a következőket szögezte le: „A vakcina ötlete az, hogy megmentse az emberek életét, és mégis úgy látszik, hogy ez a személy ezzel a logóval hozzákapcsolja az oltást a holokauszthoz, egy népirtáshoz. Ez irracionális, semmi értelme.”

 

A CTV News beszámolójáról készült videó ide kattintva érhető el.

 

Cseh Viktor

 

Források:

 

www.vosizneias.com

www.bc.ctvnews.ca