A Google eltávolította azt az alkalmazást, ami lehetővé tette a zsidók megjelölését a weben. Ha emberek megbélyegzéséről van szó, nagyon kreatívak tudnak lenni egyesek.

Coincidence Detector volt az ártalmatlannak tűnő neve az applikációnak. Olyan szimbólumot használt a zsidók megjelölésére a program algoritmusa, ami ismert a neonácik körében. A hármas zárójelekből álló szimbólum pár éve tűnt fel egy szélsőjobbos blogon, ezután így jelölték az erre fogékony felhasználók a zsidó neveket. Ez az alkalmazás úgy működött, hogy például a Twitteren vagy a böngészőben három zárójel között jelenítette meg a zsidónak vélt felhasználó nevét.

A programot, amit egy ismeretlen felhasználó készített, a mic.com nevű oldal két munkatársa találta meg, akik már korábban is antiszemita zaklatások célpontjai voltak. A világcég megerősítette, hogy a Chrome Web Store-ból eltávolította az alkalmazást, ami nyilvánvalóan sérti a felhasználói feltételeknek azt a részét, amely tiltja a gyűlöletre és erőszakra uszítást.

A „zsidó dedektort” ezrek töltötték le és 5 csillagos minősítést kapott, tehát a felhasználók elégedettek voltak. Miután kirobbant a botrány, sok zsidó a Twitteren önként helyezte magát zárójelbe, hogy így tiltakozzon a gyűlöletkampány ellen.

Jonathan Weisman a New York Times szerkesztője „Így jön el a fasizmus Amerikába” című cikkében keményhangú vádiratot fogalmazott meg a republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump ellen az ügy kapcsán – olvasható a jta.org összefoglalójában.

Az újságírót ugyanis ezzel a jelzéssel zaklatta egy, a felhasználói neve alapján Trump-rajongó. Többen kritizálták már az eddigi kampány alatt a jelöltet, hogy nem határolódik el eléggé az őt támogatni akaró szélsőjobboldali csoportoktól. Sajtóhírek szerint, amúgy még Trump zsidó veje, Jared Kushner-t is megjelölte az azóta eltávolított program.

 

Kép: mic.com

 

 

 

 

Megszakítás