San Francisco egyetlen kóser pékségét nem csak az ott sütött finomságokért dicsérik

A kaliforniai üzletben börtönviselt embereket is alkalmaznak. A zsidó tulajdonos azt mondja, hogy a második esély megadása a judaizmusból következik.

Isaac Yosef Frena pékségét a köznyelvben sokan csak „Lifer” pékségnek nevezik, mely az angol „life” vagyis élet szóban gyökerezik és az életben sokszor oly fontos második esélyre utal. Az üzlet tulajdonosa a KTVU televíziós csatornában elhangzott nyilatkozatában mondta, hogy eddig a pékségében és a humusz bodegájában már több mint 25 korábbi foglyot alkalmazott.

A híradó kérdésére, hogy Isaac aggódik-e attól, hogy a börtönviseltek alkalmazása veszélyes lenne-e, csak annyit mondott, hogy „nem, egyáltalán nem!” Az izraeli üzletember elmondta, hogy a zsidó hite nagy szerepet játszott abban, hogy elhatározza, hogy egykori rabokat is alkalmaz munkaadóként.

„Először is le kell szögeznem, hogy nálunk zsidóknál, mindennek kósernek kell lennie.” – jegyezte meg Isaac Yosef egy múlt havi podcastban. „Kósernek kell lennie az üzleti tevékenységnek is, annak, hogy hogyan bánunk a dolgozónkkal. A kóserség gyakorlatilag egy életmód. A judaizmus fundamentumában van benne, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt. Függetlenül attól, hogy mit tett. Ha megbántad és változtattál az életmódodon, akkor megérdemled, hogy kapj egy újabb lehetőséget.”

Yosef hozzátette, hogy „az embereket nem lehet olyan dolgok alapján megítélni, pláne nem elítélni, amiket fiatal korukban tettek. Vagy egy olyan dologért, amit felindult állapotban csináltak, amikor nem volt ott senki mellettük, hogy megállítsa őket. Azt hiszem, hogy ha nem lennének mellettünk megfelelő emberek, akik jobb belátásra bírnak minket, akkor elég sokan kerülnének börtönbe ezért-azért.”

A Frena pékség honlapján azt olvashatjuk, hogy a mintegy 5 évvel ezelőtt megnyitott üzletet eredetileg Yosef dédapja, Mose ihlette, aki egykor Irakból vándorolt ki a Szentföldre és rengeteg receptet vitt magával, olyanokat, melyek alapján, most a világ másik felében sütnek.

 

Cseh Viktor

 

Forrás:

www.vinnews.com

  • Küldés emailben