Heti izraeli hírösszefoglaló.

Az éppen csak hét éves, Haifán lakó Liel Levitán két héttel ezelőtt megnyerte az Európai Iskolások Sakkbajnokságát Krakkóban.  A kiemelkedő tehetségű kislány húsz ország több mint 300 játékosa közül bizonyult magasan a legjobbnak. Aranyérmét izraeli zászlóba burkolózva vette át. Testvérei közül kettő, Ronit és Járon szintén tagjai voltak a 23 fős izraeli delegációnak. A győztesek meghívást kaptak a soron következő, 2019-es sakkvilágbajnokságra Tunéziába, mely ország azonban nem engedélyezi izraeliek részvételét, ezért Liel lemarad e rangos eseményről.

Nem ez az első eset, hogy izraeliek származási országuk miatt nem vehetnek részt nemzetközi sakkbajnokságon. A közel-keleti országok heves Izrael-ellenessége miatt izraeli atléták is gyakran nehézségekbe ütköznek, ha ezen országok adnak otthont nemzetközi sporteseménynek, vagy képviselőiknek izraeli sportolókkal kellene megmérkőzniük. „Csupán néhány hónappal ezelőtt történt, hogy Szaúd-Arábiában tartották a sakkvilágbajnokságot. Mindenki számára világos volt, hogy a kiemelkedő izraeli sakkozók nem vehetnek részt a játékban.”- mondta Lior Aizenberg, sakkozó, aki válaszként létrehozta Izraelben az Alternatív Világbajnokságot, melyre Európából és az arab világból egyaránt várják a játékosokat. A hétéves Lielt szintén meghívták a versenyre, mely támogatói között a Szochnut leköszönő elnökét, Natan Sharanskyt és az Izraelt támogató amerikai csoportot, a Stand With Ust is a támogatói között tudhatja. „Elérkezett az idő, hogy véget vessünk az izraeli sakkozók, sportolók és más területek képviselői ellen irányuló diszkriminációnak”- szögezte le Aizenberg.

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség megfosztotta az Egyesült Arab Emirátusokat és Tunéziát attól a lehetőségtől, hogy két nemzetközi sporteseménynek adjanak helyet, mivel nem voltak hajlandóak garantálni, hogy az izraeli sportolók a többiekkel egyező bánásmódban részesülnek. Az előző évben Abu Dhabiban többek között nem húzták fel az izraeli zászlót és nem játszották le az izraeli himnuszt sem az öt izraeli érmesnek. Így, mivel az Egyesült Arab Emirátusok nem ismeri el Izraelt, az onnan származó versenyzők kénytelenek voltak saját jelvényüktől megfosztva, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség zászlaja alatt játszani.

Folytatódtak a zavargások a gázai határnál

Pénteken egy orvlövész több katonát is megsebesített, közülük egyet súlyosan. Egyes híradások szerint a lövéseket Iránból csempészett fegyverből adták le. A húsz éves Áviv Lévi, a Giváti alakulat főtörzsőrmestere kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe. A 2014-es gázai háború óta ő volt az első izraeli katona, aki életét vesztette a gázai határon. Szülei és három testvére gyászolja.

Válaszul az izraeli légierő nagyszabású támadás-sorozatot indított a Hámász katonai célpontjai ellen. A környékbeli izraeli lakosságot felszólították, hogy maradjanak a biztonsági szobák közelében. A következő nap során a hadsereg hatvan célpontot támadott, többek közt megfigyelőpontokat, fegyverraktárakat, katonai gyakorlótereket és parancsnoki épületeket, míg gázai terroristák megpróbálták áttörni az izraeli biztonsági kerítést, újabb izraeli válaszcsapásokat váltva ki. A válaszcsapások sorozatában legalább 120 gázai arab sérült meg, és lerombolták a Hámász három katonai bázisát is az övezet különböző pontjain, komoly károkat okozva a terrorszervezet infrastruktúrájában.

„Az izraeli hadsereg nagyon súlyosnak tartja a mai, Hámász által megrendezett támadásokat és az elmúlt hónapok erőszakos cselekményeit. A Hámász a biztonsági helyzet eszkalálása mellett döntött, és tetteiért vállalnia kell a következményeket.”- mondta a hadsereg egy szóvivője. „A hadsereg katonái magas fokú készültségben vannak, és folytatják akcióikat az izraeli polgárok biztonságának biztosítása érdekében.”

A gázai híradások szerint legalább négyen meghaltak az izraeli válaszcsapásokban. Közülük hárman biztosan a Hámász terroristái voltak. Az izraeli Külügyminisztérium kritikával illette a CNN International hírportált és manipulatívnak nevezte azt, mivel ismételten elferdítve adtak hírt az eseményekről, nemes egyszerűséggel kihagyva azt a tényt, hogy az izraeli légitámadások a Hámász erőszakos cselekményeire adott válaszcsapások voltak: „Izrael azt állítja, hogy egy tankja katonai célpontot támadott Gázában szombaton, válaszul a határkerítés áttörésére, egy nappal az után, hogy az erőszak nyomán négy palesztin, köztük három Hámász katona és egy izraeli katona vesztette életét.”- írta a CNN.

Emánul Náchson, a Külügyminisztérium szóvivője így reagált Twitter-üzenetében: „Nem, CNNI!!! Rosszul értelmezték, és ez nem az első alkalom – a Hámász megölt egy izraeli katonát, és az izraeli hadsereg válaszolt, védelmezve országát és polgárait a gyilkos terroristák ellenében. Azáltal, hogy elferdítve mutatják be a tényeket, Izrael ellenében manipulálnak. HAGYJÁK ABBA A MANIPULÁCIÓT!” Bár a CNN-től nem érkezett hivatalos reakció, Náchson ígéretet tett arra, hogy minisztériuma minden olyan hírügynökséggel konfrontálódni fog, akik „szándékosan eltorzítják az izraeli eseményeket”. „Minden eltorzított szalagcímre válaszolni fogunk, és azonnali javítást fogunk követelni”- ígérte meg a szóvivő.

Nem mehetett fel a miniszter a Templom-hegyre

A Szentélyek lerombolására emlékeztető tisá beáv böjtnapja alkalmából mintegy 1700 zsidó látogatott el a jeruzsálemi Templom-hegyre. A zsidók legszentebb helye a muszlim vallási felügyelet fennhatósága alatt áll, és zsidók csak szigorúan megszabott időpontokban léphetnek be a területre. A nap során összesen kilenc látogatót állított elő a rendőrség, többek közt azért, mert az istenszolgálat jeleként a földre vetették magukat. Egy, zsidóellenes szlogeneket kiabáló és palesztin zászlót lengető arab fiút is letartóztattak. A látogatók között voltak a „Diákok a Templom-hegyért” elnevezésű mozgalom tagjai, akik munkavédelmi sisakban és építkezéshez szükséges eszközökkel érkeztek a kapuhoz, hogy „sírás helyett építkezni” kezdjenek; közülük néhányat letartóztattak.

A hegyre látogató zsidók kiemelkedően magas száma miatt a jordán kormány hivatalos panaszt tett, és egyben el is ítélték a „provokatív” látogatást, mely szerintük „támadás az ál-Ákszá mecset ellen”. A Palesztin Hatóság is elítélte a tömeges zarándoklatot. A rendőrség Uri Áriel mezőgazdasági minisztert nem engedte fel a hegyre, részben a jordán hatóságok kérésére, részben pedig arra hivatkozva, hogy a nemrégiben életbe léptetett törvény szerint a képviselők háromhavonta egyszer mehetnek fel a Hár háBájitra.

zsido.com

Megszakítás