A mérkőzésre olyan, a zsidó államot el nem ismerő országokból is bejelentkeztek játékosok, mint Szíria vagy Libanon.

A meccseket a Chess4All, azaz sakkot mindenkinek nevű szervezet hirdette meg, melynek célja, hogy a játék segítségével segítsen kapcsolatot teremteni népek és országok között.

A Bhutáni Királyság meglehetősen elszigetelt életet él, Izrael csupán az 54. ország, mellyel diplomáciai kapcsolatot létesített. Nem-hivatalos formában egyébként már 1982 óta sok téren együttműködnek a zsidó állammal.

A Himalája hegyei között fekvő, Kína és India közé szorult, apró államban nagy gondot fordítanak ősi és egyedülálló kultúrájuk megőrzésére, és igyekeznek belőle minél többet megmutatni a versenyszámok közötti időben.

Az eseményre 200-250 versenyzőt várnak. A játszmákat élőben közvetítik a Twitch platform segítségével.

A Chess4All már 12 hasonló, nemzetközi sakkrendezvényt szervezett olyan országokban is, mint az Izraellel szintén kibékülő Marokkó és Szudán, és eddig összesen 2500 játékos vett részt a megmérettetésekben. A programot sikerrel rendezték meg Chilében, Ecuadorban, Finnországban, Új-Zélandon és Spanyolországban is.

Az Izrael és Bhután közeledését ünneplő rendezvényt az indiai Új-Delhiben működő izraeli nagykövetség közreműködésével bonyolítják le. Ez a képviselet sokat tett a két ország kapcsolatának javításáért. A diplomáciai egyezményt is az indiai nagykövetségen írták alá 2020. december 12-én.

A rendezvény költségeit az amerikai Lawfare Project nevű szervezet állja, mely a zsidók és izraeliek elleni jogsértések ellen küld világszerte.

Az elmúlt években még előfordult, hogy egyes arab országok versenyzői nem voltak hajlandóak kiállni izraeliek ellen, jelen rendezvényre azonban már most több olyan államból iratkoztak fel résztvevők, melyek hivatalosan nem állnak diplomáciai kapcsolatban Izraellel.

 

zsido.com

Forrás: Jpost