Arizonában töltött gyerekkorára fókuszál az egyelőre cím nélküli film. Annak a gyerekkornak pedig az antiszemitizmus is része volt.

Miközben West Side Story adaptációja már készen van, csak a Covid-19 miatt áll a forgalmazása, hírek szerint új projektbe fog Steven Spielberg: a Deadline című hollywoodi híroldal információja szerint az egyelőre cím nélküli film alapvetően a rendező saját arizonai gyerekkoráról szól. A forgatás várhatóan még e nyáron elkezdődik, hogy jövőre a mozikba kerülhessen.

A lap úgy tudja, hogy Michelle Williams személyében már meg is van az anyát alakító szereplő, a többi szerepre, amelyre persze gyerekeket is várnak, még tart a casting. A forgatókönyvet az A.I. c. film óta először ismét ő maga írja majd, megosztva a szintén zsidó származású Tony Kushnerrel.

Ez utóbbi ténynek csak azért van jelentősége, teszi hozzá a Jewish Telegraphic Agency (JTA), mert bár Spielberg többször is hangsúlyozta, milyen sok munkája számára hatott inspirálóan arizonai gyerekkora, szenvedett az ott tapasztalt antiszemitizmustól. Spielberg Cincinnatiben, Ohióban született, és 11 éves korában költözött szüleivel Arizonába.

A rendező édesapja, Arnold elektromérnök volt, aki segített fejleszteni az első számítógépeket, tavaly halt meg 103 évesen. Édesanyja, Leah Adler volt a tulajdonosa a The Milky Way nevű kóser Los Angeles-i étteremnek, ő négy éve, 97 éves korában hunyt el. Szüleit közvetetten érintette a holokauszt, mivel Lengyelországban és Ukrajnában is pusztultak el családtagjaik.

A JTA híre hívja fel a figyelmet arra az nyilatkozatra, amit Steven Spielberg tett még 1993-ban a New York Times-nak, az akkor bemutatott Schindler listája c. film kapcsán. Ebben a rendező nyíltan beszél arról, hogy gyerekkorában szégyellte zsidóságát. “Kínosan éreztem magam, öntudatos voltam, tudatában voltam annak, hogy kilógok a sorból a zsidóságom miatt.” Ők voltak ugyanis az egyetlen zsidó család a szomszédságban, és származása miatt többször is durván bántalmazták az iskolában.

“Mindig a periférián voltunk. Ez részben valószínűleg az én hibám volt. Nem akartam zsidó környéken lakni. Azt hiszem, egyszerűen úgy akartam élni az életemet, hogy senki felé se kelljen vele elszámolni” – nyilatkozta akkor a NYT-nak Ms. Adler.

Amikor a lap rákérdezett, miért épp a Schindlert akarta vászonra vinni, Spielberg úgy válaszolt: bár ez jelképezi azt, amit  a “gyökereinek” tart, valójában “nem zsidó anyagot” keresett. “A könyv azért volt vonzó volt számomra, mert annyira tényszerű, annyira különleges. A holokausztnak ez a sajátságos nézőpontja nem próbált érzelmi kiáltást kicsiholni belőlem.”

zsido.com