Az izraeli mérnök az után fogott az agyműtétet fejlesztő technológia kifejlesztésébe, hogy agydaganatot diagnosztizáltak nála. Cégét a közelmúltban értékesítette 75 millió dollárért.

Húsz évvel az után, hogy az orvosok közölték Ávi Járonnal, hogy operálhatatlan tumort fedeztek fel az agyában, az izraeli férfi hatalmas összegért adta el azt a céget, amely egy olyan technológiát fejlesztett ki, mellyel éppen az ő problémájával küzdő betegeken segíthetnek az orvosok. A Visionsense céget az amerikai orvosi műszergyártó vállalat, a Medtronic vásárolta meg 75 millió dollárért (21 milliárd Ft).

„Nem volt könnyű eljutni ideáig. A potenciális befektetők – bár megadták a kellő tiszteletet és igyekeztek udvariasan fogalmazni -, mégis azt mondták, hogy egy időzített bomba ketyeg az agyamban, melynek eltávolítására még a legjobb sebészek sem vállalkoznak, és így nem mernek befektetni a cégembe” – mondta Járon.

Ávi Járon 1993-ban, 26 éves korában szenvedett motorbalesetet. A kórházban MRI berendezéssel vizsgálták meg a koponyáját sérülés után kutatva, és ekkor vették észre, hogy daganat fejlődött ki az agya közepén.

„Ávi, fel fog épülni, de azonnali agyműtétre van szüksége. A beavatkozásnak feltehetően súlyos következményei lesznek: mozgáskorlátozottság, féloldali bénulás, az értelmi képesség csökkenése és talán epilepszia” – közölte a kezelőorvos.

Járon, aki ekkor villamosmérnöknek tanult, teljesen a padlóra került. „Korábban egészséges voltam, és élveztem az életet. Visszautasítottam a műtétet. Nem tudom, hogy ez különleges megérzés volt-e, vagy csak az állapotom tagadása, de ennek köszönhetem az életemet” – mondta.

A férfi a diagnózist követően elkezdte a saját állapotát kutatni. Kémiát és anatómiát tanult, új technológiákról olvasott, és felvette a kapcsolatot a legjobb orvosokkal Izraelben, Európában és az Egyesült Államokban. Végül egy New York-i sebész elvállalta a műtétet, és eleinte úgy tűnt, hogy sikerrel járt. „Úgy éreztem, győzelmet arattam. Legyőztem a tumort” – emlékezett vissza Járon.

A daganat azonban később újra kifejlődött. A sebész közölte, hogy nem tud mit tenni, mert abban az időben nem volt megfelelő háromdimenziós képalkotó eszköz, amivel fel lehetett volna térképezni a problémás területet. „Talán öt éven belül valaki kifejleszt egy apró kamerát. Az a szerencse, hogy a daganat egyelőre lassan növekszik” – mondta az orvos.

Járont elkeserítette a diagnózis. Nem akarta, hogy néhány évente felnyissák a koponyáját, hogy eltávolítsák a tumort. Úgy döntött tehát, hogy saját maga fogja kifejleszteni a szükséges technológiát.

A kutatás közben új ötlete támadt: a korábban megszokott, optikai mechanikát használó endoszkóp helyett műanyag chipet akart az agyba ültetni, mely egy speciális algoritmusokat futtató programot használ. A chip működése egy rovar szempárját imitálja, ahol a szemek egymástól függetlenül mozognak, s így képesek a háromdimenziós képalkotásra.

A találmány megvalósítására Járon 1998-ban hozta létre vállalatát. Két évvel később készült el a prototípus, és tíz évvel később a kereskedelmi forgalomba helyezhető modell. Az eladások felfutottak és a Visionsense egyre erősebbé vált.

„Cionista meggyőződésem miatt nem akartam eladni a céget. Olyan multinacionális nagyvállalattá akartam fejleszteni, mint a Nokia vagy a Phillips. A befektetőktől azonban csak 20 millió dollár gyűlt össze, ami nem volt erre elegendő” – mondta Járon.

A cég eladásakor 20 főt foglalkoztatott. A kutatás és a fejlesztés Izraelben folyt, de a vállalkozás az Egyesült Államokban is tartott fenn irodát.

„A Medtronic részeként a Visionsense ki tudja használni az anyavállalat nemzetközi terjesztői hálózatát és marketing tevékenységét” – mondta Járon.

A 85 000 munkatársat alkalmazó, és 100 milliárd dollár tőkével rendelkező Medtronic már régóta jelen van az izraeli piacon és eddig kilenc izraeli egészségügyi vállalatba fektetett be.

Ávi Járon egyébként már 2013-ban elhagyta a céget, és egy igazgatót nevezett ki maga helyett. A Visionsense vezetése miatt családjával együtt az Egyesült Államokba települt át, és már szerettek volna visszaköltözni Izraelbe. Járon ma 51 éves és teljesen egészséges. Mivel találmánya nem állt készen időben, végül három további műtéttel távolították el a daganat utolsó darabjait, az Egyesült Államokban, Németországban és Izraelben.

„Ha már tudták volna alkalmazni a találmányomat, sokkal egyszerűbb műtétekre lett volna csak szükség, lényegesen rövidebb felépülési idővel” – mondta Járon, aki jelenleg agydaganattal küzdő embereknek segít megbirkózni az állapotukkal.

„A saját küzdelmem során nagyon sokat tanultam az alázatról. Az a feladatom, hogy másoknak segítsek” – mondta.

zsido.com

Forrás: Israel21c