Repülőjárat biztosan lesz a két ország között.

Benjámin Netánjáhu múlt heti, New York-i látogatása során találkozott Paul Kagamével, Ruanda elnökével. A politikusok megállapodtak abban, hogy kölcsönösen nagykövetséget nyitnak egymás országában. Netánjáhu reményét fejezte ki, hogy a ruandai kormány Jeruzsálemet, Izrael fővárosát választja diplomáciai képviselete helyszínéül. A tanácskozáson továbbá bejelentették, hogy közvetlen repülőjáratot indítanak Tel-Aviv és Kigali között.

A vezetők megvitatták a kelet-afrikai terület biztonsági helyzetét, az etióp-eritreai békefolyamatot, valamint a zsidó állam szerepének lehetséges bővítését a térségben.

A megbeszélés azért különösen jelentős, mert idén áprilisban fagyossá vált a viszony a két ország között. Az izraeli kormány azt állította, hogy megállapodást kötött Ruandával a zsidó államba illegálisan érkezett menedékkérők jelentős részének befogadásáról. A kigali vezetés ezt vehemensen tagadta, ezt az izraeliek visszautasították és közölték, hogy egy két éven keresztül tartó tárgyalássorozat eredményeként született meg a megállapodás. Izraeli vélemények szerint Ruanda a nemzetközi közvélemény és az ENSZ rosszallása miatt hátrált ki az ügyletből, és nem vállalta a befogadó ország szerepét a főleg Etiópiából, Eritreából és Szudánból érkezett migránsok számára.

Netánjáhu ekkor elfogadta az ENSZ javaslatát, melynek értelmében a határsértők egy részét Izrael befogadta volna, a többieket pedig különböző európai országokba szállították volna. A kormány heves tiltakozását látva a miniszterelnök néhány órával később visszavonta a javaslat támogatását. Miután hivatalos megoldás még nem született az ügyben, Netánjáhu ismét felvetette, hogy Ruanda szerepet vállalhatna a probléma megoldásában.

zsido.com

Forrás: TOI