Rémálommá változott egy zsidó család élete egy téves jobbra kanyarodás miatt: múlt csütörtökön éjjel majdnem az életükkel fizettek azért, mert a GPS hibája miatt autójukkal véletlenül behajtottak az arabok lakta Kelet-Jeruzsálem egyik kerületébe, Wadi Joz-ba. Etti Cohen és családja a siratófal környékén vesztett irányt, és amint észrevették, hová tévedtek, máris kő- és téglazápor fogadta őket, a szélvédőjük betört.

“Az első másodpercekben még minden rendben volt” – idézte fel a családfő, majd észrevették, hogy minden írás arabul volt, az emberek pedig feléjük fordultak azzal a tekintettel, hogy “miért jöttetek ide? Mit kerestek itt?” A család, úgy tűnik, egy előre eltervezett csapdába került: egy 12 éves fiú kopogni kezdett az ablaküvegen, mindenhonnan kiáltásokat hallottak, három autó pedig elzárta előlük az utat; szabályos lincshangulat keletkezett.

A család sokkot kapott, amikor a kövek eltalálták az ablakokat, el sem hitték, hogy ez velük történik. Végül csodával határos módon menekültek meg: az autót vezető lány gázt adott, az álló kocsik mellől a járdára tért ki, miközben hátul az apja mobilon a rendőrséget hívta kétségbeesetten. Az ügyeletes közölte velük, hogy térjenek le az útról, mert veszélyes, menjenek át a völgyön, és ott hamarosan meg is pillantották a határőr tiszteket.

A súlyos eset épp aznap történt, hogy Mose Feiglin, a Likud képviselője a Kneszet belügyi bizottságának tagjaival meglátogatta a Templom-hegyet, ahol kijelentette: a gázai háború döntetlen kimenetele, a Templom-hegy felügyelete körüli vita újabb jeruzsálemi intifádához vezethet. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt időszakban Jeruzsálemben exponenciálisan nőtt a terrorcselekmények száma (csak júliusban és augusztusban 152 ilyen eset történt). Emlékezetes az is, hogy 2000-ben Ariel Saron akkori kormányfő arab részről “provokatívnak” tekintett Templom-hegyi látogatása volt az ürügy Arafaték számára a második intifáda elindítására.